IT & C

Vorbim mai ieftin intre retele

Abonatii la serviciile de telefonie mobila ale Orange si ale Connex-Vodafone vor plati (teoretic) mai putin pentru a vorbi dintr-o retea in alta, in urma unei decizii ANRC.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a decis scaderea tarifelor de interconectare ale Mobifon si Orange Romania cu 14,8% pe an, pina in 2009. Teoretic, acest lucru inseamna ca marii operatori vor avea tarife mai mici pentru clientii lor la apelurile dintr-o retea in alta.

Pentru a asigura predictibilitatea si a permite executarea planurilor de afaceri ale operatorilor, ANRC va permite o perioada de tranzitie de trei ani si jumatate, pina la completa orientare pe costuri a tarifelor de interconectare. Astfel, ANRC propune reducerea tarifelor in patru etape, respectiv 1 iulie 2006, 1 ianuarie 2007, 1 ianuarie 2008 si 1 ianuarie 2009, se arata intr-un comunicat.

Deocamdata, tarifele sint supuse consultarii publice, iar prima scadere ar urma sa aiba loc pe 1 iulie, in cazul in care nu vor aparea modificari. Tariful actual de interconectare in vederea terminarii apelurilor in retelele publice ale MobiFon si Orange Romania este de 10 centi/minut (8,31 eurocenti pe minut). In urma scaderilor, in 2009, tariful va ajunge la 4,39 eurocenti/minut.

La sfirsitul lui 2005, potivit datelor ANRC, cei patru operatori de telefonie mobila (Orange Romania, MobiFon, Telemobil si Cosmote Romania) aveau 13,35 milioane de utilizatori.

Meciul ANRC-operatori continua

Vom analiza propunerea de decizie, modelul de calculatie utilizat si rezultatele acestuia, urmind sa trimitem comentariile si propunerile de modificare in perioada de consultare publica. Totusi, la o prima analiza, consideram ca ritmul de scadere a tarifelor de terminare in urmatorii ani nu este corelat cu cresterea asteptata a costurilor ca urmare a majorarii preturilor la servicii si utilitati. De asemenea, tarifele propuse se situeaza considerabil sub nivelul celor practicate in UE, ne-a declarat Liliana Solomon, CEO Connex-Vodafone.

Documentul publicat astazi de ANRC este un proiect de decizie supus consultarii. Dupa o evaluare preliminara, costul final calculat de ANRC se situeaza sub cel calculat de Orange si sub costurile calculate de autoritatile de reglementare din alte state europene pentru operatorii mobili. In cadrul perioadei de consultare , Orange Romania va examina in detaliu proiectul propus si va furniza ANRC raspunsul sau, a declarat Dorin Odiatiu - International Business and Interconnection Manager, Orange Romania.

Orange si Connex se judeca cu ANRC pentru anularea unei decizii a autoritatii conform careia trebuie sa plateasca 15 milioane de lei vechi pe zi, din 15 septembrie 2004 pina la data la care vor trimite anumite informatii cerute de ANRC si pe care companiile nu le-au transmis.

Procesul cu Orange Romania se afla in faza de recurs inaintea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar procesul intentat de MobiFon se desfasoara la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce Curtea Constitutionala a acordat cistig de cauza ANRC in chestiunea exceptiei de neconstitutionalitate invocate de reclamanta.

Ce este tariful de interconectare

Tariful de interconectare in vederea terminarii la puncte mobile este taxa impusa de un operator de telefonie mobila concurentei pentru a permite clientilor acesteia sa vorbeasca in reteaua sa. Deoarece acest pret se regaseste in tariful perceput de operatori clientilor, cu cit tariful de interconectare este mai mare, cu atit pretul perceput clientului pentru apeluri in afara retelei va fi mai mare. Stabilirea tarifului se face, de regula, pe baza costurilor companiilor cu interconectarea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele