IT & C

Vocea umana perfecta

Un inginer si un lingvist din Marea Britanie au incercat sa puna la punct un mod de a sintetiza vocea umana perfecta, inchizand-o intr-o formula, voce care ne-ar atrage din primul moment prin ritmul, tonul si timbrul ei.

Cotidianul italian La Repubblica informeaza ca lingvistul Andrew Linn si inginerul de sunet Shannon Harris, si-au facut un scop din incercarea de a surprinde intr-o formula matematica vocea umana perfecta.

Si, dupa o serie de sondaje si cateva sintetizari pe computer, au ajuns la un rezultat destul de ciudat: o fraza curata si comprehensibila, dar care-ti lasa in amintire doar vocea fada a robotului care anunta succesiunea trenurilor intr-o gara.

Cei doi cercetatori au plecat de la unele sondaje realizate in Marea Britanie cu privire la cele mai iubite voci de actori sau prezentatori de radio si televiziune. Analizand apoi vocile celor alesi, lingvistul si inginerul au incercat sa sintetizeze vocea umana perfecta.

Aceasta ar trebui sa aiba un ritm lent dar nu plictisitor (aproximativ 164 de fraze pe minut), o pauza intre fraze pentru a lasa timpul necesar semnificatiei sa devina trup prin cuvant (0.48 secunde de tacere), o intonatie care la inceput este acuta dar la sfarsit mai domoala.

Formulei matematice, Linn si Shannon i-au adaugat trasaturi mai dificil de masurat, precum capacitatea de a inspira incredere (un sfat pentru a o obtine: de evitat acutele de la sfarsitul frazei) si expresivitatea unita cu inteligenta (ceea ce poate veni de la o modificare frecventa a intonatiei).

Cei doi cercetatori spun ca “unele voci ne dau fiori, pe cand altele ne rigidizeaza dezgustandu-ne. Aceste reactii sunt dictate de instinct, dar noi cautam un raspuns mai precis”.

Cu toate acestea, ideea unei voci umane perfecte ii fac sa surada pe actori, spre exemplu, care stiu din experienta ca vocea umana e vocea unui om, nu a unei umanitati abstracte. In acest sens orice voce e personala, avand o identitate de nesters.

Astfel, este foarte greu sa surprinzi intr-o formula toate detaliile care fac o voce atragatoare; si poate ca tocmai aceste particularitati o fac astfel, precum dialectul napoletan al Sofiei Loren este considerat a emana o incredibila senzulalitate.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele