IT & C

Virusii informatici isi fac de trei ori mai mult de cap

Peste 75.000 de virusi si-au facut de cap prin computere anul trecut. Cifra e de trei ori mai mare decit cea raportata in 2004.

Aplicatiile care au provocat cele mai multe probleme anul trecut au fost cele de tip bot ( vierme informatic care exploateaza diverse vulnerabilitati) si troian (atacuri complexe, incluzind campanii de spam cu tinte precise).
Tinind cont ca in urma acestor atacuri se obtin informatii, baze de date sau alte beneficii legate de cistiguri financiare, se poate trage concluzia ca cei implicati in realizarea aplicatiilor malitioase fac parte din echipe specializate, a declarat Bogdan Dumitru, director in cadrul BitDefender . In anul 2005 au fost lansati peste 75.000 de virusi, de 3 ori mai multi decit in 2004, potrivit unui clasament realizat de BitDefender, divizia de securitate a datelor din cadrul companiei Softwin.

Schimbari la virf

Topul celor mai daunatori virusi este dominat de cei din familia Zafi, care au provocat impreuna peste 24% din totalul infestarilor din 2005. Pe primul loc se afla Zafi.D, cu peste 15% din infestarile raportate, care a detronat Netsky.P, vedeta ultimilor doi ani. Zafi.B ocupa locul trei, cu 8,83% din infestari. Familia de virusi Netsky a determinat mai mult de 17% din numarul total de infestari, fiind urmata de virusii din clasa Mytob, cu o pondere de 6%.

Se intimpla in Romania

Virusii romanesti Antiman.A si Lovegate.V au produs peste 15% din infestarile informatice din Romania si s-au clasat in primele cinci locuri in clasament. Lovgate.V este un vierme descoperit in martie 2004, care se raspindeste prin e-mail si share-uri de retea si a provocat 8,75% din totalul infestarilor din anul trecut. Cel mai notoriu virus romanesc, Antiman.A, a obtinut locul patru, fiind urmat de Sober .AD, un vierme care se raspindeste prin e-mail trimitind mesaje false de la FBI sau CIA in limbile germana si engleza.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele