IT & C

Virusii de computer vor ataca si oamenii

In viitor, atacurile hackerilor se vor indrepta si asupra oamenilor. Profesorii de robotica spun ca cipurile implantate in corp si conexiunea umana la un computer ne vor face vulnerabili la virusi.
Unii oameni de stiinta folosesc drept cobai propriul corp. Profesorul de cibernetica Kevin Warwick, de la Universitatea Reading, din Marea Britanie, obisnuieste sa le vorbeasca studentilor, dar si colegilor de breasla despre oamenii-roboti ca despre niste "fiinte evoluate", dar cu regretul ca nu va fi contemporan cu acea societate "avansata" si populata de cyborg.

Profesorul Warwick vrea sa fie totusi cu un pas inaintea timpului prezent si "s-a testat", conectandu-si sistemul nervos la un computer. Si pentru ca simtea ca ceva ii lipseste s-a hotarat sa-si implanteze un cip RFID (Radio Frequency Identification) in brat. Pentru el, termenul de "supraom" ramane in continuare o obsesie, doar ca accentul se pune pe "dotarea" tehnica a unei fiinte.

"Cei care doresc sa ramana oameni in viitor vor fi considerati o subspecie", a declarat eminentul profesor in cadrul celei de-a V-a editii a Forumului de Identitate Digitala, desfasurat recent la Londra, se arata intr-un material Zdnet.

VIRUSI PENTRU CYBORG. In fata unei asistente formate din savanti cunoscuti in cercurile de stiinta, profesorul Warwicw si-a exprimat convingerea ca un om conectat la un computer ar insemna un salt imens al civilizatiei. Ar fi o "baza de cunoastere aproape infinita". Dar viitorul robotizat nu este paradisul pe Pamant.

Pentru un vizionar in robotica, problemele de securitate de astazi ale computerelor nu se vor deosebi foarte mult de cele ale oamenilor-roboti.

"Trebuie sa intelegem ca virusii de software si cei biologici vor fi unul si acelasi lucru. Problemele de securitate vor fi mult mai mari. Daca oamenii ar fi conectati intr-o retea, urmarile unui atac al hackerilor ar fi cu mult mai "dureroase", iar atitudinea la adresa hackerilor va fi radical diferita de cea din prezent", a mai adaugat profesorul de cibernetica.

EXPERIMENT CU PROPRIUL CORP. Cu ceva timp in urma, in cadrul unui experiment la o universitate americana, prof. Warwick si-a implantat un cip in brat si s-a conectat la un computer. Printr-o retea, sistemul om-masina a reusit sa puna in miscare un robot. Pentru a nu suferi vreun atac informatic , oamenii de stiinta implicati in experiment nu au vorbit de "IP-ul bratului".

AVERTISMENT
"Va veni o zi cand cei care nu sunt cyborg vor fi considerati niste subspecii."
Kevin Warwick, prof. de cibernetica Reading University, Marea Britanie

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului