IT & C

Vesnica tinerete celulara

Geneticienii au conceput o metoda biologica prin care celulele stem pot fi tinute in starea originara embrionara prin inhibarea unor molecule care nu permit dezvoltarile ulterioare in tesuturi ale organelor precum inima, plamanii, creierul.

Comunitatea stiintifica apreciaza ca fundamentale descoperirile facute de catre profesorul Austin Smith si echipa sa de la Universitatea Cambridge care imbogateste intelegerea proprietatilor regenerative ale celulelor stem embrionice – ‘celulele parinte’ din embrion care au potentialul de a se dezvolta in mai mult de 200 de tipuri de celule specializate.

Cercetatorii cred ca aceasta descoperire ii va ajuta pe cercetatorii din intreaga lume sa caute noi moduri prin care celulele adulte de piele, spre exemplu, pot fi aduse la starea lor embrionara pentru a putea trata astfel un pacient suferind de cancer cu propriul sau material genetic.

Noile cercetari s-au folosit de proprietatea celulelor stem din embrionul originar de a se inmulti in mod indefinit in laborator astfel incat un embrion ar putea in principiu sa produca celule pentru a trata generatii de pacienti. Celulele incep sa formeze structuri particulare care se dezvolta in tesuturi si apoi in organe numai atunci cand proteinele si alti factori sunt adaugati.

Cercetatorii au descoperit ca blocarea activarii unei molecule, denumita ERK, printr-o alta, denumita FGF4, este secretul modului in care celulele pot sa ramana vesnic tinere, fara adica sa se transforme in tesuturi si organe.

Geneticienii au folosit pana acum diferiti factori de impiedicare a dezvoltarii celulelor stem pentru a ramane in starea embrionara, precum factori de crestere, hormoni si seruri, plecand de la ideea ca in principiu conditiile mediului inconjurator influenteaza specializarea acestora.

Intelegand mai bine procesul multiplicarii celulelor stem, cercetatorii au reusit sa inteleaga mai bine modul in care functioneaza cancerul.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele