IT & C

“Vampirii” altruisti

In sanul lumii animale pare ca altruismul este o caracteristica ce se regaseste constant la mai toate speciile. De la aceasta regula nu se indeparteaza nici liliecii care-si ‘ doneaza ’ sangele unul altuia in caz de nevoie.

In cadrul regnului animal, cercetarile stiintifice descopera tot mai mult o caracteristica pe care oamenii o numesc altruism : daca in cazul unui atac din partea unui leu asupra unei turme de zebre, unele raman in urma pentru ca turma sa scape, o pasare se preface ranita pentru a atrage atentia unei vulpi in vreme ce cuibul cu oua este sigur, sau furnicile-muncitoare care renunta sa aiba urmasi in favoare reginei, nici liliecii- vampiri nu se lasa mai prejos: in caz de nevoie isi doneaza unii altora sange. In urma cercetarilor efectuate, directorul departamentului de Stiinte Comportamentale din cadrul Institutului Superior al Sanatatii din Roma a explicat pentru publicatia italiana La Stampa ca pentru lilieci, mamifere de mici dimensiuni, dar cu un metabolism care consuma foarte multa energie, hrana este o problema: nevoia de calorii este foarte mare, iar zborul le consuma foarte mult energie. De aceea, exista un mecanism de donare de sange, pentru ca aceste animale nu pot sa traiasca mai mult de trei nopti fara sa manance. Mecanisumul a fost numit in gluma de cercetator ca o “legatura de sange intre vampiri”: liliecii au dezvoltat o practica in care liliacul care a resit sa se hraneasca si deci are sange mai mult il va ajuta pe cel in nevoie. Dar serviciul nu ramane nerasplatit, intrucat in caz de pericol, liliacul care a donat sange va primi la randul sau ajutor. Intregul regn animal este impanzit de astfel de exemple de altruism, de la insecte pana la mamifere. Un caz foarte interesant il reprezinta albinele, care in momentul pericolului pentru stup din partea unui urs, de exemplu, se stie ca inteapa lasandu-si acul in agresor, pentru ca dupa aceea sa moara. Dar acul acela, ne explica profesorul Italian, este aproape o fiinta vie, intrucat pe de-o parte provoaca rau agresorului prin venin, iar pe de alta parte raspandeste mirosuri specifice care se constituie in mesaje de alarma pentru stup in cazul in care agresorul se apropie din nou: un miros transmite mesajul: “atentie”, un altul “impunge”. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele