IT & C

Ursul din cosmarul mamutilor

Candva in trecut, natura ne-a aratat cat de mici si neputinciosi suntem. Acum mai bine de 12 mii de ani si-a trimis una dintre cele mai cumplite fapturi sa ne invete din nou lectia data fiilor cutezatori si nerecunoscatori. Acesta este povestea lui, Povestea Ursului Zeu care a oprit exodul primilor oameni catre regatul sau de tundre inghetate…Povestea Ursului care a fost singurul carnivor care se incumeta sa ingrozeasca mamutii… Povestea lui Arctodus simus !

Oamenii nu au apucat sa-i dea vreun nume, sau daca i-au dat a fost repede uitat de primele triburi asiatice care au strabatut stramtoarea Bering spre a coloniza continentul American. Probabil groaza si neputinta provocate de intalnirea cu un asemenea carnivor nu trebuiau transmise mai departe generatiilor urmatoare. Arctodus a fost fara indoiala cel mai mare si mai teribil mamifer carnivor terestru care a trait vreodata pe Terra. Uitati de tigrii cu colti pumnal, uitati de leul de pestera de pe campiile Eurasiei care a fost cea mai mare felina, uitati de Pakycrocuta brevirostris, hiena gigantica de dimensiunea unui leu…Toate aceste carnivore ar fi fugit infricosate la intalnirea cu un exemplar adult de Arctodus!

Prima descriere a acestui carnivor fara rival a aparut in anul 1879 cand paleontologul american Edward Drinker Cope a descoperit intr-un depozit fosilifer din Alaska resturile osteologice ale unei specii de urs necunoscute pana atunci. Tot el a ales numele sau - Arctodus Simus, intr-o traducere aproximativa din latina ar suna drept Ursul cu colti si cu nas plat! Mai apoi paleontologii din toata lumea s-au referit la el numindu-l Ursul cu bot scurt sau Ursul cu cap de bulldog, pe baza botului sau scurt si puternic, anormal pentru un urs, una dintre trasaturile tipice pentru Arctodus.

Imperia 

Un mascul adult de Arctodus masura in medie 1’80 metri la nivelul umarului cand statea in patru labe, adica aproximativ inaltimea medie a unui barbat din zilele noastre. Ridicat pe labele din spate pentru a adulmeca departarile si a infrunta un mamut sau un lenes gigant din specia impresionantului Megatherium, putea atinge inaltimea halucinata aproape 5 metri…

Acest urs putea privi in ochi un mamut sau daca ar mai trai in prezent s-ar putea uita usor intr-un apartament de la etajul 1! Masculii erau cu aproximativ 20 % mai mari si mai grei decat femelele. Arctodus avea o constitutie corporala oarecum diferita de a unui urs tipic.

Deoparte de a fi un animal greoi si indesat ca un urs, Arctodus avea picioare neobisnuit de lungi, ceea ce il recomanda drept un pradator redutabil care alerga si isi dobora prada asemeni marilor feline, un argument in plus acestei ipoteze este faptul ca Arctodus avea labele anterioare orientate spre in fata spre deosebire de ursii tipici care

le au orientate spre interior pentru a se catara in copaci si a sapa dupa furnici , mici rozatoare sau radacini. Tot cu ajutorul acestor membre lungi si puternice masculii de Arctodus se luptau intre ei sau doborau prazi periculoase precum lenesii giganti sau bizonii diluviali.

Craniul acestui colos era mult mai masiv decat al oricarui urs, pe langa acesta prezenta un bot scurt si solid, foarte asemanator unui bot de tigru sau de leu. Arcadele zigomatice adaposteau muschi enormi, ceea ce facea din falcile unui Arctodus deopotriva un eficient mecanism de ucidere si o unealta potrivita zdrobirii oaselor groase ale cadavrelor de animale intalnite in scopul gasirii maduvei.

Mandibula sa era orientata diferit de a ursilor tipici, acest aspect plus inaltimea crestei sagitale de care se ancorau muschii maseteri permitea acestui animal sa sfarame cu o singura muscatura humerusul sau omoplatul unui lenes gigant. Greutatea corporala a unui Arctodus nu era una impresionata pentru un animal cu proportiile sale.

Fiind singurul urs pradator, avea nevoie de o constitutie care sa-i permita sa alerge dupa o turma de bizoni sau de cai salbatici. Un exemplar de talie medie catarea in jur de 6-700 kg, cam cat un mascul adult de urs polar sau Kodiak, cu toate ca descoperiri osteologice recente duc la ideea ca un mascul bine dezvoltat de Arctodus putea ajunge la 900 kg. (continuarea in Descopera.ro)

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Sursa: Descopera.ro

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele