IT & C

Un roman a descoperit cum luam forma

Biologul Octavian Voiculescu, cercetator la University College London, a reusit sa descrie cu precizie o etapa cruciala in formarea embrionilor, neinteleasa pana acum. „Nu nasterea, nici nunta sau moartea, ci gastrulatia este cel mai important moment din viata unui om“, a spus Lewis Wolpert, unul dintre fondatorii embriologiei moderne. „Tot ce trebuie sa stiu cu adevarat am invatat in timpul gastrulatiei“, l-a completat, ani mai tarziu, biologul american Scott Gilbert.

Sub semnul acestor doua dictoane sta cercetarea de sase ani pe care biologul roman Octavian Voiculescu, research fellow la University College London, a concretizat-o intr-un studiu aparut in publicatia „Nature“.

Desi este cea mai importanta etapa in dezvoltarea embrionului, gastrulatia a fost putin inteleasa pana in luna octombrie a anului trecut, cand Octavian Voiculescu si-a facut publice rezultatele studiului.

Munca romanului a starnit interesul comunitatii stiintifice internationale, asa cum a explicat biochimistul Ovidiu Sarbu, cercetator la Ulm University, pentru Cotidianul: „Octavian a realizat confirmarea practica a unor ipoteze din domeniul gastrulatiei.Au mai existat tot felul de teorii, mai mult sau mai putin precise, insa era neclar, pana acum, cum se petrece procesul de gastrulatie“.

Eforturile biologului roman nu au condus doar la intelegerea mai buna a procesului de formare a oamenilor, a mai adaugat Sarbu. „Absolut tot ce inseamna embrion in natura parcurge procesul de gastrulatie, el fiind caracteristic si mustelor, si artropodelor, si pestilor, si pasarilor, si mamiferelor“, a declarat el.

Cu toate ca Octavian Voiculescu si-a derulat experimentele pe embrioni de pasare, rezultatele pe care le-a obtinut sunt valabile pentru toate animalele superioare, printre care si mamiferele.

Despre ceea ce inseamna exact acest fenomen ne-a vorbit chiar cel care i-a dezlegat tainele: „Dupa fertilizare , ovulul fecundat se divide, iar embrionul arata ca o masa amorfa de celule.

Gastrulatia reprezinta transformarea acestui bulgare de celule intr-un embrion care are o suprafata la exterior (care va genera ulterior pielea si sistemul nervos), un sistem digestiv si muschi si oase intre cele doua.

Trei foite embrionare sunt generate astfel dintr-una singura. Totul decurge de aici. Acum isi da seama un embrion pe ce lume traieste“. „In timpul gastrulatiei este generata de asemenea si schema corpului. Embrionul incepe sa stie unde se afla capul, coada, stanga, dreapta si spatele fata de partea ventrala. La oameni, fenomenul are loc la trei-patru saptamani dupa fertilizare“, a mai adaugat Voiculescu.

In ceea ce priveste aplicatiile descoperirii biologului roman, Sarbu a subliniat ca mecanismele care regleaza gastrulatia ar putea juca un rol si in cancer, deviatiile acestora fiind puse, de catre unele studii, in legatura cu aparitia bolii.

Desi Voiculescu admite ca aplicatiile studiului sau nu pot fi inca intrezarite cu claritate, este de parere ca tehnologia nu poate avansa fara stiinta fundamentala. „Explicarea fidela a gastrulatiei ar putea duce la intelegerea mai buna a cancerului si a malformatiilor congenitale. E contraproductiv sa ne concentram direct asupra aplicatiilor“, a explicat el.

Doctorat la Paris, cercetare in Londra

Octavian Voiculescu a facut trei ani de biochimie la Universitatea Bucuresti , intre 1990 si 1993, iar apoi a decis sa studieze biologia la Ecole Normale Superieure, deoarece institutia franceza i-a oferit un camp de alegere mult mai vast, dupa cum a declarat el. Titlul de doctor l-a obtinut in 2001, la Universitatea Paris 6, in Biologie Celulara si Moleculara. S-a imbarcat apoi la un stagiu postdoctoral la Departamentul de Anatomie si Biologie a Dezvoltarii din cadrul University College London.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele