IT & C

Un pas inainte in cautarea vietii extraterestre

NASA a identificat, in premiera, o molecula organica pe o planeta din afara sistemului nostru solar.

Poarta numele de HD 189733b, are dimensiunea lui Jupiter si este situata la 63 de ani-lumina, in constelatia Vulpecula (Vulpea). Un corp ceresc ca oricare altul, pina cind a devenit, gratie unor cercetatori NASA, prima planeta extrasolara in atmosfera careia s-a gasit o molecula organica. Mai mult, molecula in cauza este cea de metan (combinatie de carbon si hidrogen), substanta care, in anumite conditii, joaca un rol crucial in chimia prebiotica, adica in reatiile chimice considerate necesare pentru ca viata, asa cum o stim, sa apara.

Descoperirea, realizata cu ajutorul telescopului spatial Hubble, apartine unei echipe conduse de Mark Swain, de la Laboratorului NASA de Propulsie Jet din Pasadena, California, care-i mai include pe Gautam Vasisht, de la acelasi institut, si pe Giovanna Tinetti, astrobiolog in cadrul University College London.

Rezultatele cercetatarii au aparut in editia de azi a publicatiei “Nature”, noteaza site-ul NASA.

Pe linga metan, atmosfera planetei contine si apa, insa oamenii de stiinta exclud posibilitatea prezentei vreunei forme de viata, deoarece HD 189733b are o orbita mai apropiata de steaua careia ii da tircoale decit cea pe care este inscrisa planeta Mercur (prima planeta din sitemul solar) fata de Soare. In consecinta, atmosfera planetei se ridica la peste 900 de grade Celsius, temperatura apropiata de punctul de topire al argintului. Viata n-ar rezista in asemenea conditii, explica Giovanna Tinetti, citata de “BBC Online”: “Desi metanul descoperit este un produs organic, n-a fost generat de organisme vii. Este mult prea cald acolo pentru asa ceva”. Chiar daca nu au dat de viata, cercetatorii n-au de gind sa se lase cu una, cu doua, asa cum explica astrobiologul: “Am fi prea aroganti sa ne imaginam ca sintem singurele creaturi din univers”.

Studiul celor trei reprezinta trecerea de la simpla identificare a exoplanetelor (planetele situate in afara sistemului nostru solar), la determinarea compozitiei chimice a atmosferei lor. “Putem acum sa analizam structura chimica a atmosferei exoplanetelor. Este o descoperire foarte importanta”, a declarat, ieri, Mark Swain, in cadrul unei conferinte de presa, dupa cum noteaza “New York Times”. Mai mult, el a subliniat, pentru “The Telegraph”, ca “masuratorile efectuate sint un pas important spre scopul final, acela de a stabili toate conditiile atmosferice ale unei planete, precum temperatura, presiunea, intensitatea vintului si caracteristicile straturilor de nori”. In prezent, oamenii de stiinta cunosc doar masa si orbitele celor in 270 de exoplanete descoperite.

“La 13 ani dupa descoperirea primei exoplanete, incepem sa adunam suficiente date despre corpurile ceresti pentru a le putea acorda titlul de lumi”, a declarat profesorul Adam Showman, de la Universitatea Arizona, care nu a participat la proiect. El a subliniat ca, pentru ca viata sa fie posibila, metanul trebuie sa fie insotit de oxigen, lucru care nu este valabil in cazul HD 189733b.

Pentru a determina compozitia atmosferica a planetei, cercetatorii au asteptat ca ea sa se pozitioneze in fata stelei pe care o inconjoara, din punctul de vedere al unui observator terestru. Cind razele stelei au maturat planeta, gazele atmosferice si-au lasat amprenta pe respectivul flux de lumina. Metoda numita spetroscopie, care separa lumina in componentele din care este alcatuita, a dezvaluit amprenta chimica a metanului.

“Spetroscopia va fi aplicata, eventual, si in cazul unei planete mai reci, potential locuibile”, a spus Swain. Scopul ultim al echipei pe care o conduce este sa identifice molecule prebiotice in atmosfera planetelor situate in “zonele locuibile”, unde temperaturile sint potrivite pentru ca apa sa se pastreze in stare lichida, si nu sa se evapore sau sa inghete.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele