IT & C

Un arheolog american reconstituie Jocurile de la Nemeea

Aproape 1.000 de oameni din 20 de tari s-au adunat la Nemeea, localitate de langa Atena, pentru a reinvia, dupa aproape doua milenii, intrecerile care au adus faima acestui oras in antichitate. Create in anul 573 inainte de Hristos, intrecerile comemorau victoria eroului Herakles asupra leului din Nemeea.

Oameni de pe cinci continente si de toate varstele au venit pe stadionul unde atletii antici se intreceau. Initiativa i-a apartinut profesorului si arheologului Stephen Miller, de la Universitatea Berkeley , California.

Spre deosebire de atletii din antichitate, care alergau goi, imitatorii lor de astazi poarta o tunica . Dupa ce au aprins o flacara pe altarul lui Zeus, concurentii s-au intrecut la curse de 100 de metri viteza, curse de care, lupte libere si aruncarea discului. Nu au lipsit nici cursele la care alergatorii purtau echipament de lupta complet, asemenea vestitilor spartani.

La fel ca acum mai bine de doua milenii, prremiile nu au fost bani sau medalii, ci o cununa impletita din frunze de laur. Pentru ca totul sa fie cat mai autentic , probele sportive sunt insotite de imnuri acompaniate de acordurile de lira si sunet de flaut.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele