IT & C

#twitter #trojan #antivirus #virus #internet

Twitter, noua jucarie pentru raspandirea de troieni

Una dintre cele mai la moda platforme de online este Twitter, iar tinerii sunt cei mai mari amatori ai mesajelor scurte “ciripite” catre toti prietenii. Un instrument rapid, util si “cool” pentru raspandirea link-urilor interesante, pentru schimburile de replici scurte. Un sistem adorat de unii a atras insa atentia infractorilor cibernetici care isi gasesc, mai nou, victimele pe Twitter. Si asta in ciuda limitarii mesajelor la numai 140 de caractere. Cu alte cuvinte, vor sa “te faca din (putine) vorbe”.

 

Cea mai recenta tendinta pentru prinderea in capcana a parintilor prin intermediul Twitter este folosirea subiectelor care tin de divertismentul copiilor. Internetul se dovedeste a fi, inca o data, o resursa inepuizabila de informatie si sfaturi pentru cresterea copiilor , pentru activitatile de divertisment destinate lor, dar si pentru educarea celor mici. O simpla cautare online a subiectelor distractive sau apropiate educarii copiilor va oferi o lista foarte cuprinzatoare de rezultate care promit sa ofere raspunsurile asteptate de parinti. Totusi, pretul pentru aceasta curiozitate ar putea fi prea mare, iar vinovatul este un troian (Trojan-Downloader.JS.Twetti), care pune in pericol securitatea calculatorului si a datelor. Acest troian colecteaza informatii despre cele mai populare subiecte de discutie in sfera Twitter.

Infractorii cibernetici inregistreaza nume de domenii asociate temelor discutate in micro-blogosfera si creeaza mecanisme de redirectionare catre acestea. Aici este plasata partea principala a troianului. Acest software periculos permite unui atacator sa preia controlul computerului respectiv si sa monitorizeze actinile derulate pe acesta. Practic, cu ajutorul unui troian, un atacator poate sa instaleze sau sa dezinstaleze software pe sistemul infectat, poate avea acces la parole sau informatii personale ale utilizatorilor, nu il opreste nimic sa modifice sau sa stearga fisiere si sa urmareasca fiecare miscare (tastare) transmisa de utilizatorul de drept.

Exemplul unui site infectat cu Trojan-Downloader.JS.Twetti la care se ajunge prin mecanismul descris mai sus.

In momentul lansarii unei cautari pe Twitter pe criteriul sugestiilor pentru divertismentul copiilor vor fi afisate numele site-urilor infectate (alese special incat sa atraga prin denumirea asociata pentru o situatie specifica). Rezultatele par sa fie generate aleator si se vor raspandi in intreaga comunitate Twitter. In momentul accesarii adresei oferite, utilizatorul va fi redirectionat catre domeniul infectat si, fara stirea sa, va permite accesul troianului pe computer.

Aceasta situatie scoate in evidenta inca o data importanta educarii familiilor despre siguranta online. Din perspectiva parintilor, exista o nevoie sustinuta ca acestia sa fie informati despre noile tipuri de malware ascuns si despre mecanismele de raspandire folosite de acestea, sa foloseasca si sa sustina folosirea de solutii anti-malware. In cazul in care copiii dezactiveaza accidental sau intentionat solutia antivirus, sau daca nu inteleg riscul asociat acestor site-uri – asa cum se subliniaza si in alerta anti-malware – atunci sistemul este compromis imediat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele