IT & C

Trei liceene castigatoare ale concursului national Cupa Siveco

Reprezentantii invatamantului din Germania au fost uimiti de interesul romanilor pentru eLearning si de implicarea echipelor de elevi si profesori in dezvoltarea de materiale specifice

In perioada 3-5 Decembrie, la Berlin s-a desfasurat Conferinta Online EDUCA 2003, manifestarea care a reunit anul acesta peste
1200 de participanti din 60 de tari. Aflata la ce-a de-a noua editie, EDUCA este cea mai importanta reuniune a profesionistilor din domeniul educatiei asistate de calculator: producatori de software dedicat, universitati, institutii guvernamentale si companii care utilizeaza tehnologia informatiei pentru pregatirea si perfectionarea angajatilor.
Evenimentul a cuprins alaturi de sectiunea de workshopuri (in cadrul careia au participat vorbitori din peste 30 de tari) si o expozitie dedicata prezentarii celor mai bune solutii de e-learning - care a reunit expozanti din 22 de tari.

Romania a fost prezenta pentru prima data la aceasta manifestare de prestigiu prin echipa Colegiului National Cantemir Voda din Bucuresti
formata din elevele Ana Maria Rosioara, Adriana Cocic si Andreea Neagu si doamnele profesoare Teodora Negrila (Chimie) si Florentina Mocrienco (Matematica-Informatica).
Aceasta echipa a obtinut dreptul de participare la eveniment situandu-se pe primul loc in cadrul primului concurs national de soft educational Cupa SIVECO, competitie organizata la inceputul anului 2002 de compania SIVECO Romania, sub patronajul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, si cu ajutorul revistei PC Magazine.

Proiectele echipei Colegiului National Cantemir Voda au fost integrate platformei de eLearning AEL, dezvoltata de SIVECO Romania. Aflata la versiunea 4, aceasta platforma functioneaza in cele 1220 de licee din Romania incluse deja in programul SEI (Sistem Educational Informatizat) de informatizare a invatamantului preuniversitar.

Lectiile de informatica si chimie realizate de echipa din Romania au fost prezentate publicului chiar de catre cele trei eleve premiante, starnind interesul si admiratia vizitatorilor, atat calitatea si originalitatea prezetarilor, cit mai ales varsta protagonistelor (17-18 ani), acestea fiind cele mai tinere producatoare de soft educational prezente la Berlin.

Vizitatorii din Germania, Rusia, Ucraina, Ecuador, Marea Britanie Grecia, India si Pakistan au testat atat capabilitatile sistemului AEL 4 cat si materialele educationale produse si premiate in cadrul concursului Cupa SIVECO.
Talentul si seriozitatea dovedite de elevele din Romania in realizarea de materiale educationale au produs o veritabila incantare reprezentantilor invatamantului din Germania, care au fost uimiti de interesul romanilor pentru eLearning si de implicarea echipelor de elevi si profesori in dezvoltarea de materiale specifice.

In acest sens, domnul profesor Traian Ionescu, directorul directiei IT din cadrul MECT si al programului SEI, "reactiile mai mult decat incurajatoare pe care AEL le-a starnit la EDUCA ne indreptatesc sa credem ca am facut o alegere corecta demarand in 2001 programul SEI".

"Prezenta romaneasca, extrem de bine apreciata de catre organizatorii EDUCA si de catre vizitatorii din toata lumea, au validat calitatea platfomei AEL, si au atras atentia asupra tendintei de crestere a rolului producatorilor de soft educational din Europa de Est pe piata mondiala", declara domnul Radu Jugureanu, responsabilul pentru realizarea de materiale educationale din cadrul SIVECO Romania.

Despre SEI
Sistemul Educational Informatizat a fost initiat de Grupul pentru Promovarea Tehnologiei Informatiei in primavara anului 2001.
Programul SEI de reforma a invatamantului sprijina obiectivele reformei invatamantului fiind conform cu strategia eEurope elaborata de Comunitatea Europeana. De asemenea este parte integranta a initiativei europene eLearning.

Programul SEI este un program complex, de lunga durata, antrenand numeroase resurse umane si materiale.

Despre AEL
Sistem integrat care asista profesorii, elevii si pe ceilalti participanti la procesul de invatamant, AEL este coloana vertebrala a aplicatiilor software dezvoltate in cadrul programului de informatizare a scolii romanesti. Sistemul AEL a fost ales de MEC ca platforma pentru continutul educational dezvoltat in cadrul SEI, dar este un produs ale carui functii educationale sunt utile oricarei forme de invatamant: universitar sau destinat formarii si perfectionarii profesionale a angajatilor.

Sistemul AEL este construit pe baza principiilor educative moderne, care se conformeaza celor trei faze succesive care definesc in general procesul de cunoastere: obtinerea de cunostinte de baza, dezvoltarea gandirii tactice, dezvoltarea gandirii strategice.
Suportul didactic oferit pentru predare include ghiduri interactive, exercitii, simulari, rezolvare de probleme, jocuri educative. Sistemul se bazeaza pe un centru de cunostinte electronic, bazat pe manuale, prezentate in forma electronica si cu un continut care depaseste prezentarea textuala obisnuita. De asemenea contine si alte materiale, in forme de prezentare variate, inclusiv o varietate de continut multimedia (demonstratii video, documentare, prezentari pas cu pas, animatii). Sistemul isi propune sa integreze atat aplicatii elementare (cum ar fi programe de invatare de tastare) cat si utilitare de birotica, simulatoare complexe in diferite domenii si altele.
Sistemul ofera de asemenea facilitati in domeniul evaluarii elevilor si asistenta pentru gestiune si monitorizarea performantelor si activitatii la nivel de unitate scolara si chiar cadru didactic.

Despre Cupa SIVECO
Organizat de SIVECO Romania sub patronajul Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului, si in parteneriat cu revista PC Magazine,
concursul national de software educational CUPA SIVECO reprezinta o premiera din mai multe puncte de vedere.

Aceasta este prima competitie scolara la care comisia de jurizare are rol de tutore - in sensul ca se implica in corectarea strategiilor de realizare gandite de concurenti, fara a greva punctajul obtinut de acestia.

Explicatia rezida in celalalt aspect de noutate absoluta - CUPA SIVECO este primul concurs national cu finalitate: toate produsele valoroase prezente in competitie, indiferent de pozitia ocupata in clasamentul final, urmeaza sa fie achizitionate de catre SIVECO si incluse in cadrul programului informatizat de instruire din invatamantul preuniversitar.

Dedicat in primul rand elevilor cu aptitudini, inclinatii si interes pentru realizarea aplicatiilor informatice cu caracter educational, dar si profesorilor creatori de mijloace de invatamant inovatoare, concursul se bucura de mult interes.

Detalii despre concurs si regulamentul sau pot fi vazute la www.portal.edu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele