IT & C

Trecerea de la desktop la laptop

De la an la an, vanzarile de computere portabile cresc, de multe ori peste estimarile analistilor. Pe primul trimestru, vanzarile de laptop -uri au crescut cu 30% fata de aceeasi perioada din 2004, iar pentru intregul an 2005 se asteapta o crestere de 25%.
Asa cum telefonia fixa a fost nevoita sa faca loc in comunicare telefoniei mobile, iata ca si calculatoarele desktop incep sa-si "stranga firele", pe masura ce vanzarile de laptop-uri cresc trimestrial. Tendinta este insa aceea de mobilitate si, intr-un viitor nu prea indeparat, firele, cablurile nu vor mai incurca circulatia prin birouri si acasa. Potrivit ultimului raport Gartner, in 2005, vanzarile de laptop-uri vor creste cu 26,5% fata de 2004. Vanzarile desktop vor creste doar cu 5 procente, analistii estimand pentru anul in curs un total de 200 de milioane de computere vandute la nivel mondial. Aceasta ar insemna o crestere de 10% fata de vanzarile de anul trecut. Computerele portabile (si nu numai laptop) au o cerere tot mai mare, pe masura ce preturile scad, iar tehnologia wireless se raspandeste intr-atat, incat si la Polul Nord a aparut un hot spot pentru utilizatorii de la o baza de cercetare.

Laptop-ul o sa-si rezolve curand si problema legata de "viata" acumulatorilor, daca ne gandim la prototipul pe baza de metanol, dezvoltat de IBM si Sanyo, care asigura o independenta de 8 ore.

CEREREA EMEA. Potrivit IDC, vanzarile de computere la nivel mondial au crescut in primul trimestru al anului cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la un total de 46,1 milioane de unitati. Conform raportului, cresterea s-a datorat in primul rand cererii venite din pietele emergente (piete in dezvoltare) din Europa, Orientul Mijlociu, Africa (EMEA) si America Latina. Pe aceste piete, vanzarile au crescut cu 15% fata de primul trimestru din 2004. Un rol important l-au avut laptop-urile, cu vanzari mai mari cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

LAPTOP PENTRU SARACI. Ramane de vazut insa impactul pe care il avea pe piata lansarea proiectului "Laptop la 100 de dolari ", initiat de un grup de cercetatori de la Massachussetts Institute of Technology si destinat tarilor sarace. Este vorba de un laptop cu sistem de operare Linux , cu ecran full-color, capabilitati Wi-Fi si port USB, procesor la 500 MHz (AMD) si memorie de 1 GB. Laptop-urile vor fi distribuite prin Ministerul Educatiei din tarile respective, comenzile initiale fiind limitate la un milion de unitati. Primele laptop-uri la 100 de dolari vor fi gata pentru livrare la sfarsitul lui 2006 sau inceputul lui 2007.

EXPLOZIV
Pe piata romaneasca, vanzarile de notebook au cunoscut o crestere impresionanta. Pentru reprezentantii Flamingo, in 2005 se asteapta o crestere de 100% a vanzarilor, raportat la 2004. La Depozitul de Calculatoare, in 2004, vanzarile au crescut cu 368% fata de 2003, iar in primul trimestru din 2005 s-au inregistrat vanzari mai mari cu 334% fata de aceeasi perioada din 2004. De asemenea, pentru K-Tech Ultra Pro, in 2004 vanzarile notebook au crescut cu 21% fata de 2003, iar in primul trimestru din 2005, cresterea a fost de aproape 41% comparativ cu perioada similara de anul trecut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele