IT & C

Top 10 – falsuri si fraude comise in numele stiintei

10. Jan Hendrik Schon

Jan Hendrik Schon, un cercetator al laboratoarelor Bell din New Jersey, a publicat in perioada 1998 – 2001 un numar mare de lucrari stiintifice legate de aspectele evolutiei electronicii, in revistele de profil “Science” si “Nature”.

Descoperirile erau destul de vagi, insa foarte multi colegi de breasla vedeau in acesta un cercetator promitator. Insa, in 2002, un comitet de savanti i-a analizat cercetarile, afland ca rezultatele care entuziasmasera intreaga breasla nu erau decat rezultatele unei fantezii bogate a carui mandru posesor era Schon insusi. Acesta falsificase cel putin 16 cazuri. Scandalul rezultat i-a jenat pe cei care crezusera in el, colegii lui, angajatorul si editorii celor doua reviste care ii acceptasera lucrarile.

Schon, in varsta de 32 de ani la momentul izbucnirii scandalului, a declarat: “Recunosc ca am facut diverse greseli in lucrarile mele stiintifice, pe care le regret profund.”

9. Gigantul din Cardiff

A reprezentat una dintre cele mai rasunatoare fraude din istoria Americii. Gigantul din Cardiff reprezinta un corp uman pietrificat care masoara 3 metri in inaltime. A fost descoperit in 1869 de catre un grup de muncitori care sapau un put in spatele unei case, apartinand lui William Newell din Cardiff, New York. S-a aflat ca gigantul era creatia lui George Hull, un ateist, care a decis sa creeze acest colos din piatra pentru a-l ironiza pe ministrul fundamentalist Turk, care interpretase Biblia ad-literam, fiind convins ca gigantii populasera in vechime planeta Pamant.

Gigantul a devenit atat de popular, incat circarul P.T. Barnum s-a oferit sa il inchirieze timp de trei luni, contra sumei de 60 000 dolari. Fiindca a fost refuzat, a decis sa isi faca propria replica. Dupa ce falsul a devenit mai celebru decat originalul, proprietarul “realului” gigant l-a actionat in judecata pe Barnum, insa neputand sa dovedeasca ca gigantul sau era chiar originalul, judecatorul a decis ca Barnum poate avea propriul sau fals. (continuarea in Descopera.ro)

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Sursa: Descopera.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele