IT & C

Top 10: Cele mai inteligente animale

Cimpanzeii sunt empatici, elefantii se recunosc in oglinda, corbii isi fac carlige din sarma pentru a-si agata hrana, iar porcii misca cu ratul, pe computer, cursorul mouse-ului. Aceste semne de inteligenta apropie mult necuvantatoarele de lumea oamenilor “Noi, oamenii, avem abilitatea de a invata, de a chibzui si de a rezolva probleme.

Avem constiinta de sine si suntem de asemenea constienti de prezenta, gandurile si sentimentele altora. Faurim unelte si practicam arta deceptiei. Suntem creativi. Gandim abstract. Avem un sistem al limbii si il folosim pentru a exprima idei complexe. Toate acestea sunt semne ale inteligentei”, argumenteaza msnbc.com locul intai pe care il ocupa omul in topul celor mai inteligente zece animale.

Urmatorii pe lista sunt cimpanzeii, ai caror genomi sunt in proportie de 98% identici cu cei umani. Cimpanzeii creeaza si folosesc unelte, vaneaza in grupuri organizate si starnesc acte de violenta, iar observatiile de teren si experimentele de laborator au aratat ca sunt in stare sa-si exprime empatia, altruismul si constiinta de sine.Unii chiar se descurca mai bine decat oamenii la testele de memorie cu numere.

Pe de alta parte, delfinul din Australia foloseste un burete pentru a-si proteja botul atunci cand scotoceste dupa nutret pe fundul marii. Oamenii de stiinta spun ca acesta este doar un semn al inteligentei delfinilor, altele fiind diverse fluieraturi si plescaituri folosite in cadrul unui soi de limbaj. Totodata, un celebru experiment din anii ’60 a aratat ca o pereche de delfini a intrat intr-un vartej de creativitate cand si-a dat seama ca noul ei comportament este recompensat cu peste.

Primul indiciu ca elefantii stiu un lucru, doua despre lume este creierul lor mare. Altfel, au fost vazuti consoland membri de familie, ajutand alte specii aflate la ananghie, jucandu-se in apa si comunicand intre ei prin vibratiile pe care le simt cu talpile picioarelor. Mai mult, o femela asiatica botezata Happy s-a recunoscut in oglinda, abilitate intalnita doar la oameni, la antropoidele mari si la delfini.

Caracatitele, calmarii, sepiile si alte cefalopode sunt printre cele mai destepte nevertebrate din mare si ocupa locul 5 in topul msnbc.com. Creierul unui cefalopod infasoara esofagul, dar impartaseste cu cel uman trasaturi complexe, cum ar fi anumite regiuni folosite pentru procesarea informatiei vizuale si tactile. Totodata, unele observatii au aratat ca aceste creaturi au o curiozitate de neintrecut, un dispret fata de plictiseala si abilitatea de a invata.

Corbii, pe de alta parte, se dovedesc a fi adevarati mestesugari: fauresc unelte din pene, nuiele si alte bucati de grohotisuri pentru a-si inhata hrana din locuri greu accesibile. Pasarile in discutie sunt nascute cu o gena a mestesugului, dar isi ascut tehnica analizandu-si semenii mai in varsta, semn de inteligenta ridicata. Un corb pe nume Betty a folosit, de exemplu, o sarma dreapta pe care a indoit-o in forma de carlig pentru a scoate hrana dintr-un tub, in timp ce alti membri ai speciei se folosesc de rezultatul interactiunilor sociale pentru a-si spori protectia si a dobandi mai multa hrana.

Detinatoarele locului 7 sunt veveritele, care folosesc tactici inselatoare de observare a hotilor. Aceasta inzestrare a fost observata in laborator, dupa ce rozatoarele i-au surprins pe oameni sterpelindu-le alunele si i-au determinat pe cercetatori sa afirme ca ele pot interpreta intentiile altora. Alte studii au aratat ca veveritele isi creeaza harti tridimensionale pentru a-si aminti unde si-au dosit nucile. In plus, cele din California isi imbiba pielea cu “aroma” de sarpe cu clopotei pentru a-si masca propriul odor in fata pradatorilor.

De o inteligenta rara este si cel mai bun prieten al omului, cainele. El invata sa sada, sa se intinda sau sa faca aport, de exemplu, dar mai poate descifra si raspunsuri nonverbale sau face diferenta intre fotografii cu caini sau imagini infatisand peisaje, ceea ce inseamna ca si-a format clar conceptul de “caine”. Pe de alta parte, si pisicile pot fi invatate sa sada, sa se rostogoleasca sau sa sara prin inele. Procesul este insa mai dificil decat in cazul cainilor. Inseamna ca sunt mai putin inteligente? Nu neaparat. Expertii spun ca felinele sunt pur si simplu diferite. Sunt animale solitare, motivate de nevoia de a supravietui, ceea ce le-a permis sa se adapteze unei suite de medii domestice de cel putin 9500 de ani, chiar si cand este vorba de capota unei masini.

Pe ultimul loc msnbc.com a clasat porcii. Primele semne ale inteligentei lor au venit in anii ’90, cand au fost antrenati sa miste cu ratul cursorul unui mouse pe un monitor de computer pentru a distinge intre mazgalituri pe care le stiau si cele pe care le vedeau pentru prima oara. Au invatat aceasta sarcina la fel de repede precum cimpanzeii.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele