IT & C

Tendinte actuale in domeniul comunicatiilor prin cablu

Comunicatiile prin cablu, cea mai tanara industrie a Romaniei, detine o pondere de 1,5% din Produsul Intern Brut si a beneficiat de o crestere exploziva dupa anul 1990.

"Prin noul cadru de reglementare in domeniul comunicatiilor, care a fost promovat in anul 2002, comunicatiile prin cablu au fost incluse in categoria celor electronice, fiind considerate de o importanta primordiala pentru asigurarea dreptului la informare si comunicare al cetatenilor. Am incercat in ultimii ani sa asiguram toate conditiile de dezvoltare pentru aceasta industrie, fapt vizibil si in rapoartele Comisiei Europene, care atesta o reusita a reformei in domeniu: daca in anul 2000 se semnala faptul ca nu s-au inregistrat progrese substantiale cu privire la acest sector, in anul 2002 era inchis capitolul de negociere referitor la telecomunicatii, iar in recentul raport din 2003 se arata ca Romania si-a indeplinit angajamentele pe care si le-a asumat in cadrul negocierior de aderare si s-au inregistrat progrese semnificative." a declarat luni, 10 noiembrie 2003, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, la sesiunea de deschidere a Conventiei de Comunicatii prin Cablu - "Industria de comunicatii prin cablu in contextul efortului de aderare la UE ".

Ministrul Comunicatiilor a aratat in continuare ca exista o buna colaborare intre sectorul public si cel privat in acest domeniu, cu rezultate imediate: "Doresc sa folosesc acest eveniment dedicat industriei de cablu TV din Romania pentru a va anunta ca va sustinem in demersurile de introducere a transparentei in colectarea tarifelor corespunzatoare drepturilor de autor. In Romania protectia drepturilor de autor nu este negociabila, este un principiu de baza, dar aceasta trebuie sa aiba loc in conformitate cu practicile europene, in privinta procentului aplicat, care ar trebui sa se situeze la nivelul de 4%. De asemenea, trebuie asigurata respectarea transparentei cu privire la modul de cheltuire a acestor fonduri colectate, care ar trebui sa fie informatii disponibile fiecarui cetatean, prin publicarea in Monitorul Oficial si pe Internet."

"Unul dintre obiectivele noastre cele mai importante este, in prezent, reducerea decalajului intre rata penetrarii in mediul urban comparativ cu cel rural, care este in prezent de 4 la 1 pentru CATV, si care poate avea loc numai in conditiile existentei unui acces facil, in conditii egale, la infrastructura de transport. Ne preocupa in cea mai mare masura asigurarea unor premise propice dezvoltarii sectorului de comunicatii prin cablu, care poate si trebuie sa joace un rol esential in asigurarea accesului la informatii si la servicii de comunicatii electronice de calitate. In perioada imediat urmatoare vom incerca sa usuram procesul de obtinere a autorizatiilor sau licentelor eliberate de MCTI prin punerea in functiune a unui sistem electronic dedicat. Acesta va permite atat vizualizarea stadiului in care se afla o autorizatie sau licenta solicitata, cat si derularea on line a intregii proceduri de obtinere a autorizatiilor, care urmeaza sa fie ridicate de la sediul MCTI sau sa fie trimise prin posta solicitantului. Dintre beneficiile unui asemenea sistem se pot enumera cresterea transparentei in relatia cu operatorii de comunicatii electronice, reducerea birocratiei , un raspuns mai rapid la solicitari, dar si o mai buna administrare a acestora." a declarat Ministrul Nica.

Conventia de Comunicatii prin Cablu, aflata la cea de a 8-a editie, este organizata de Asociatia de Comunicatii prin Cablu si reuneste reprezentanti ai autoritatilor si ai furnizorilor de echipamente si programe difuzate prin cablu. MCTI are un stand de prezentare in cadrul expozitiei organizate in paralel cu lucrarile conventiei.

Prezentarea sustinuta de Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei este disponibila pe site-ul MCTI, la adresa www.mcti.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele