IT & C

Targul cepei a parfumat străzile Bernei

Mii de persoane au invadat, ieri din zori, străzile Bernei, pentru a participa la celebrul Targ al cepei care are loc, an de an, în capitala elveţiană, în cea de-a patra zi de luni a lui noiembrie. O treime din cele 670 de standuri vand ceapă, celelalte oferindu-le amatorilor obiecte de artizanat şi produse de consum. Cei dintai comercianţi şi-au amplasat standurile încă de la ora 3.00. Pentru a se încălzi, oamenii au gustat din tartele cu ceapă şi din prăjiturile cu branză. În sprijinul celor care au dorit să vină la festival au fost introduse circa 20 de garnituri de tren speciale. Preţul cepei este anul acesta puţin mai mare faţă de 2005. Recolta a fost afectată din cauza ploilor din luna martie şi a caniculei din iunie. În schimb, calitatea bulbilor este foarte bună. La ediţia de anul trecut s-au vandut aproximativ 49 tone de ceapă. Festivaluri de acest gen, în care vedetă este ceapa - leguma care înlăcrimează ochii, au loc toamna şi în alte ţări, cum ar fi cel din septembrie, organizat de localitatea franceză Le Mans , dar şi în Ungaria şi Romania. Aliment sacru în Egiptul antic Ceapa este originară dintr-o zonă vastă care începe din India şi se termină în Israel, iar cultivarea ei este atestată începand din anul 3000 î.Hr. Egiptenii considerau ceapa drept un aliment sacru al zeilor, iar în diferite ţări mediteraneene este confirmată drept bază alimentară. Grecii şi romanii erau mari consumatori de ceapă şi usturoi şi elogiau leguma gustoasă şi cu calităţi curative. Prezenţa ei în bucătăriile popoarelor este nelipsită. Marinarii au folosit-o pentru a-şi trata răul de mare. Pană în anii '50, ceapa reprezenta alimentul oamenilor simpli.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele