IT & C

Sub semnul sarpelui

Raportate la devastatorul cutremur din provincia Sichuan , care, la inceputul lunii mai, a ras de pe fata Pamantului orase intregi, facand zeci de mii de victime, imaginile urmatoare par a veni dintr-o China a altor timpuri.Faima lui Donghai Bridge de cel mai lung pod peste mare n-a durat cu mult peste doi ani.

Masurand 32,5 km si legand Donghai-ul de Shanghai, podul inaugurat cu surle si trambite in decembrie 2005 a fost „ detronat “ in ziua de 1 mai 2008 – ironia sortii – tot de un pod chinezesc: Hangzhou Bay Bridge. Acesta din urma are o lungime de 36 km si uneste doua orase din prospera delta a fluviului Yangtze: Shanghai si Ningbo. Chiar si asa, insa, Donghai Bridge, supranumit si Sarpele Suspendat, ramane un miracol al tehnologiei.

In China, inmultirea impetuoasa a podurilor (si, implicit, cresterea lungimii acestora) este strans legata de evolutia si raspandirea structurilor suspendate, sustinute de cabluri . O tipologie de constructie devenita cu trecerea timpului tot mai mult un simbol al progresului ingineriei si societatii, generand o gama infinita de opere indraznete.

Un asemenea parcurs a condus inevitabil, insa, la solutii din ce in ce mai expuse actiunilor dinamice ale vantului, facand loc pe de-o parte unei serii interminabile de prabusiri ale podurilor, iar pe de alta unor structuri din ce in ce mai evoluate.
 
De aceasta data, prin inaugurarea podului Donghai, s-a incheiat si primul stadiu al Yangshan Deep Water Port, proiect care va avea drept rezultat, in 2010, cel mai mare port de containere din lume. In delta raului Yangtze – 100.000 km patrati, 10% din populatia Chinei, 23% din PIB –, unde se afla 50

dintre cele cele mai prospere o suta de orase ale Chinei, isi au sediul un numar urias de companii care exporta in toate colturile planetei. Podul nu a reprezentat asadar un capriciu sau expresia unei manii a grandorii: micsorarea distantelor este o prioritate in cadrul efortulurilor autoritatilor chineze de a face fata cresterii explozive a comertului in zona. (continuarea in Descopera.ro)

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele