IT & C

#orientare #harta #sisteme de navigatie #gps

Steaua Nordului in versiune moderna: GPS-ul (1)

Sistemele de navigatie (GPS-urile), atat de cautate in ultima perioada si in tara noastra, si-au primit numele dupa Global Positioning System, sistem de satelit navigational (Global Navigation Satellite System - GNSS).

Initial, sistemele de navigatie erau folosite doar de Ministerul Apararii al Statelor Unite ale Americii, care in prezent detine si singurul GNSS functional.

Sistemul utilizeaza o retea care cuprinde intre 24 si 32 de sateliti orbitali ai Pamantului, de la care preia semnale de microunde extrem de precise. Astfel, GPS-ul poate stabili cu exactitate locul in care se afla un anumit receptor.

Modele de GPS-uri pe piata

GPS-urile, in marea majoritate, sunt sisteme de navigatie destinate autoturismelor.  Acestea sunt aparate care folosesc aceleasi principii de functionare si sunt ajutate de senzori atasati, de un eventual giroscop si un accelerometru.

Daca pana nu demult GPS-urile aveau o singura functie, acum acestea pot mai mult decat sa ghideze un sofer auto cu un traseu sau a mai multe variante. Sistemele de navigatie au fost imbunatatite si pot reda muzica sau imagini captate, devenind un album foto digital.

Iata doar cateva dintre cele mai cunoscute modele de GPS-uri de pe piata autohtona:

PDA Mio C720b

Acest dispozitiv GPS masoara 126 x 81 x 19,9 mm, cantareste 190 de grame si vine impreuna cu un sistem de navigatie MioMap versiunea 3.0.

Ecranul lui Mio C720b are o dimensiune de 4,3 inch, afiseaza 65.000 de culori si este sensibil la atingere. PDA-ul ofera suport pentru hands-free prin Bluetooth si include si o camera foto de 2 megapixeli.

Dispozitivul are procesor SiRFstarIII de 400Mhz, memorie interna de 2 GB (din care softul preinstalat si hartile ocupa in jur 1,2 GB). Exista si functia de player muzical, iar pasagerul din dreapta soferului poate asculta direct la casti, aparatul fiind prevazut cu o mufa audio.

Autonomia lui Mio este buna datorita bateriei Litiu-Polimer de 700 mAh. Dupa o singura incarcare, aparatul poate rezista pana la cinci ore de folosire intensa.

GPS-ul este usor de folosit. Totusi, primeste o bila neagra pentru unele harti pe care Mio le are preinstalate nu sunt complete. In intersectii, utilizatorii au sanse mari sa rataze drumul corect, din cauza ca reprezentarea lor nu este intotdeauna conforma cu realitatea, iar la sensurile giratorii informatiile afisate nu sunt nici ele totdeauna corecte.

Din pacate exista probleme cu gasirea unor harti. Utilizatorul are la dispozitie harti actualizate doar pentru Ungaria. Cele preinstalate sunt din ianuarie 2008.

Pretul pentru Mio C720b este de 1.000 RON.

Evolio E100

Evolio E100 face parte din oferta destul de limitata a navigatoarealor de productie interna , iar acest model s-a lansat oficial in Romania cu ocazia CERF 2008.

Dispozitivul are dimensiuni foarte reduse, respectiv 250 grame si o grosime de numai 19,5 mm, fiind, cel putin din spusele producatorului, cel mai usor si cel mai subtire GPS din lume.

GPS-ul dispune de un ecran de 3,5 inch sensibil la atingere si are o rezolutie de 320 x 240 pixeli.

Modelul E100 are procesor  Atlas III ARM9 de 348Mhz, difuzor de 1,5 W, memorie interna de 2 GB, card de memorie SD cu functie Hot Swap si vine cu harta Full Europe, respectiv 512 MB pentru Europa de Est.

Evolio poate fi considerat un partener de cursa lunga, datorita bateriei pe baza de Litiu-Polimer de 1200 mAh. Dupa o singura incarare poate rezista pana la cinci ore de folosire intensa a dispozitivului.

Aparatul vine la pachet cu hartile preinstalate a 12 tari din Europa de Est sau 38 de tari din intreaga Europa. Evolio are cea mai detaliata harta a Europei si a Romaniei, are informatii despre camerele radar si de supraveghere. Pe site-ul oficial al Evolio Romania, utilizatorul poate gasi si harti care pot fi descarcate si instalate pe GPS.

Tot aici se gasesc si informatii cu toate camerele radar din Romania. Fisierul in cauza se copiaza pe cardul SD al GPS-ului, in folderul POI, in subfolderul SpeedCams. Daca exista o versiune anterioara a acestui fisier, copierea se face dupa ce in prealabil a fost sters fisierul din acest folder.

Actualizarile sunt efectuate saptamanal de catre Evolio iar descarcarea noii baze de date pentru GPS este gratuita.

Pretul pentru Evolio E100 este de 590 RON fara TVA (729 RON cu TVA).

Garmin Nuvi 200 RO

Garmin Nuvi 200 masoara 9,7 x 7,1 x 2 cm si cantareste 147 grame. Dispozitivul are ecran tactil de 3,5 inch (8,9 cm), cu rezolutie de 320 x 240 pixeli, usor lizibil in lumina soarelui.

Acumulatorul acestui GPS este pe baza de Litiu-Ion si este reincarcabil. Durata de viata a bateriei este de pana la 5 ore dupa o singura incarcare.

Acest navigator este livrat cu harti 2D si 3D incarcate in prealabil pentru Romania, Atlasul Digital al Romaniei RO.A.D 2006. Garmin Nuvi 200 vine cu indicatii vocale in limba romana.

In plus, Nuvi 200 accepta puncte de interes (POI) personalizate precum zonele de scoala si camerele de luat vederi pentru siguranta si va permite configurarea avertizarii de proximitate atunci cand utilizatorul se apropie de un punct de interes.

Pachetul GPS-ului include dispozitivul nüvi 200, preincarcat cu Atlasul Digital al Romaniei RO.A.D 2006, suport de parbriz cu ventuza, cablu alimentare la bricheta masinii, disc pentru bord si ghid pentru montare definitiva rapida.

Pe site-ul oficial al Garmin Romania, utilizatorul poate gasi si harti care pot fi descarcate si instalate pe GPS. Exista si fisierele cu punctele de interes de pe diferite, trasee care sunt in versiuni pentru PC si Mac.

Pretul lui Garmin Nuvi 200 este de 517 RON cu ROAD200x preincarcat, fara CD si de 937 RON cu ROAD200x preincarcat si CD full. Pretul nu include TVA.

Romania si GPS-urile

Sheba Distribution, reprezentantul Garmin in Romania a anuntat disponibilitatea celei de-a treia editii a Atlasului Digital al Romaniei, RO.A.D 2006, care este singura harta topo si rutabila pana la nivel de adresa din lume.
        
In premiera apar trei orase la nivel de nume de strada care nu mai apar in vreo alta harta de navigatie si anume: Titu, Crasna si Urziceni (Suncart).

Dintre orasele deja existente in Atlas, urmatoarele, pe langa faptul ca au ajuns la numar de strada, au capatat si detalii in plus cum ar fi blocurile si cladirile importante, ca suprafata si punct si multe alte imbunatatiri: Oradea, Arad, Timisoara, Satu Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Targu Mures, Turda, Huedin,(Micromapper) Iasi (Datainvest). Ploiesti a fost corectat si a ajuns si el la nume de strada cu blocurile figurate doar ca punct.

Pretul hartii este de 599 RON cu TVA inclus si poate fi incarcata pe PC-uri, PDA-uri si/sau echipamente Garmin dedicate conectate la acestea. Harta ocupa circa 139 MB, aproape dublu fata de vechea editie si actualizarile la versiunile intermediare 2.xx se vor putea realiza ca si pana acum descarcand datele de pe Romania Digitala, sectiunea download.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele