IT & C

#oled #nwz-x1050 #walkman #sony

Sony Walkman NWZ-X1050 Review

Modelul Sony Walkman NWZ-X1050 face parte din "seria X" a producatorului nipon, modelul fiind lansat in Japonia in luna decembrie 2008, iar aproape jumatate de an mai tarziu si in Europa.

Ce face acest player atat de special este ecranul OLED pe care il are incorporat, impreuna cu alte cateva functii care il fac unul dintre cele mai dorite playere de pe piata.

Mai multe feluri

Seria X de la Sony are doua modele, versiunea de 16 GB, adica modelul X1050 si cel de 32 GB, care poarta numarul de cod X1060. Diferenta dintre cele doua este spatiul de stocare, altfel ambele playere sunt dotate cu exact aceleasi functii si specificatii. Construit sa fie un rival iPod Touch, Sony X1050 ar parea mai degraba un adversar pentru iPod Nano . Totusi, acest dispozitiv este un model cu un ecran complet tactil si spre deosebire de "copilul" Apple, acesta este mult mai usor de utilizat.

Acest lucru se datoreaza atat dimensiunilor sale, cat si materialelor din care este fabricat. Chiar daca partea dorsala are aplicata o suprafata lucioasa, care pastreaza urme de amprente, laturile player-ului au o textura dura, usor aspra, asemanatoare cu suprafata unei pietre, care pe langa un aspect mult mai special ajuta utilizatorul sa tina playerul mai bine in mana.

Pa partea frontala se afla ecranul OLED (Organic Light Emitting Diode) care are o diagonala de 3 inch si o rezolutie desi modeste de 320 x 240 pixeli este mai mult decat suficienta. Chiar daca dimensiunea lui nu intrece display-ul de 3,5 inch al iPod-ului Touch, claritatea si culorile redate sunt net superioare.

Sub ecran se afla un buton fizic, HOME, care pe langa functia de trimiterea in ecranul principal, "Home" este si buton de oprire/deschidere player. Laturile player-ului sunt destul de incarcate, cea de sus dispunand de tastele fizice de Play/Pause/Stop/Skip si mufa de 3,5 mm pentru casti. Aceste butone de gasesc si in varianta virtuala pe ecranul player-ului.

Latura stanga este curata, avand doar o emplema Walkman, cea dreapta mult mai dotata cu tasta de volum , de reducere a zgomotului ambiental (Noise canceling) si buton/orificiu " RESET ". Pe latura inferiora se gaseste slotul pentru incarcator/cablu USB, iar pe partea dorsala butonul glisat de blocare a ecranului.

Audio & video

Asa cum Sony si-a obisnuit fanii si aceste playere se ridica la standaredele cerute de audiofili. Sunetul redat de player-ul muzical este mai mult decat multimitor. Mai multe, pentru experienta si mai buna cei de la Sony eu incorporat o serie de tehnologii ca DSEE, Clear Stereo, Noise Canceling, egalizator, etc.

Totusi, unul din functiile principale ale player-ului, modul Noise Canceling care se activeaza sau dezactiveaza din tasta de pe latura dreapta nu reuseste sa aduca o schimbare majora in calitatea sunetului, in plus tehnologia nu va functiona cu alte casti, decat cele de la pachetul Sony.

La capitolul video lucrurile se prezinta la fel de bine. Videclipurile sunt foarte clare, culorile mai mult decat "vibrante", iar pentru comprimarea filmelor in mari, Sony recomanda folosirea Media player-ului. Cei 16 GB memorie sunt suficienti pentru audifili, dar s-ar putea ca cinefilii sa viseze la spatii de stocare mai mari.

Pentru momentele cand bateria player-ului este la minim sau cand muzica sau filmele s-au epuizat, utilizatorul mai are la dispozitie radio-ul FM. Posturile radio se cauta foarte usor prin interfata tactila a player-ului.

Navigare pe internet

Un alt punct forte al lui Sony Walkman NWZ-X1050 este accestul la internet. Modelul vine dotat cu conectivitate Wi-Fi, iar pentru accesarea mai rapida utilizatorul caseste in meniul afisat pe ecran shorct-ul direct catre activarea wireless. Odata activat, player se va conecta la reteaua wireless.

Navigarea pe internet se face aproximativ usor, Sony Walkman NWZ-X1050 dispunand de browser-ul web Netfront 2.0 cu suport HTML, adica acelasi navigator pe care telefoanele Sony Ericsson il au incorporat. Tastatura este simpla si usor de utilizat, dar unii utilizator pot simti lipta sistemului de introducere de text predictiva. Toodata. browser-ul web dispune de functii de zoom in si out.

Pe langa accestul la internet, Sony Walkman NWZ-X1050 permite utilizatorul si acces direct catre reteaua YouTube. Vizionarea videoclipurilor e face usor, singura problema constand in faptul ca player-ul nu suporta formatele high-definition.

Ultimul cuvant

Sony Walkman NWZ-X1050 reuseste sa isi impresioneze fanii si nu numai. Intradevar, ecranul OLED a fost idee mai mult decat inspirata, iar display-ul desi mai mic, reuseste sa intreaca performantele rivalului iPod Touch. Micile defecte pe care unii dintre cei mai exigenti utilizatori le-ar putea resimti, palesc in fata paletei largi de functionalitati pe care player-ul o prezinta.

Pana si raportul pret-calitate este echilibrat si poate concura cu ofertele rivale. Alegerea player-ul se va face in functie de necesitatea fiecaruia, varianta de 16 GB fiind probabil pe placul audifilior, iar cea de 32 GB incantand pe cei care prefera "filmele la buzunar".

Galerie foto Sony Walkman X1050

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele