IT & C

#bionz #cyber-shot wx1 #sony

Sony Cyber-shot DSC-WX1 Review

Camerele compacte devin din ce in ce mai performante, iar exemplul cel mai elocvent pentru aceasta axioma este unul dintre cele mai noi aparate foto de la Sony, modelul WX1, premiat ca fiind cea mai buna camera compacta a anului 2009.

Noul sony cyber-shot DSC-WX1 este printre cele mai originale camere foto compacte capabile de rezultate mai mult decat "multumitoare" si asta datorita unor imbunatatiri mai mult decat relevante la capitolul senzor foto.

Caracteristicile lui Cyber-shot WX1

Noul Cyber-shot WX1 este un model foarte compact si foarte usor, acesta masurand 91,4 x 50,8 x 20,3 mm si cantarind in jur de 150 de grame. Dimensiunile reduse si greautatea se pot explica si prin faptul ca modelul vine cu acumulator propriu, incorporat in corpul aparatului si nu cu baterii interschimbabile. Totusi, carcasa aparatului foto este confectionata din plastic si metal, care trage la "cantar". Pe de alta parte vestea buna este ca plasticul are un aspect mat si nu lucios, material care nu retine urme de amprente.

Sony WX1 are un ecran care masoara de 2,7 inch, cu 230.000 de pixeli, cu o rezolutie de aproximativ 640 x 480 pixeli. Sony Cyber-shot WX1 are un senzor CMOS Exmor R si procesor Bionz, plus obiectiv Sony G, astfel superangularul de 24 mm permite cuprinderea unui cadru mai larg. Modelul are zoom optic de 5x, diafragma foarte luminoasa de pana la f/2,4 care extinde si mai mult posibilitatile de fotografiere. Obiectivul Sony G permite fotografierea de pana la 10 cadre pe secunda, la o rezolutie de 10.2 MP.

Fiecare latura a aparatului este destul de incarcata. In partea de sus a dispozitivului se gasesc doua butoane, cel "On/Off" si cel care declanseaza captarea de imagini si tot aici se gaseste si un difuzor. Latura dreapta a camerei foto dispune de orificiul de agatare a curelei de siguranta, latura stanga este curata, iar pe cea inferioasa se gaseste slotul cu filet pentru trepied si locasul bateriei si al cardului PRO Duo.

La pachet, modelul vine cu cablul USB si un incarcator pentru baterie. Pe partea dorsala se gasesc ecranul de 2,7 inch si o serie de butoane. Primul de sus este dublu si are rol de zoom in/out, sub el exista butonul prin care se activeaza modul de afisare a imaginilor deja salvate, sub rotita de selectare a modurilor de fotografiere (auto, movie, stabilizator de imagine, etc), sub acesta butonul de meniu, iar dedesubt se afla D-pad-ul cu scurtaturile de rigoare, Macro, flash, timer si cel care prezinta datele unei imagini captate. Sub toate acestea cei de la Sony au reusit sa mai "inghesuie" doua taste, cea de Meniu si cea de stergere a imaginilor.

Tehnologiile din dotare

Modelul vine cu o serie de tehnologii ca cea de detectare a fetei si a zambetului, care odata activate vor declansa automat senzorul foto atunci cand detecteaza un zambet in peisaj. Totusi, modelul se mandreste cu modurile de fotografiere. De exemplu Sweeping Panorama lasa utilizatorul sa fotografieze in mod panoramic atat pe orizonatala, cat si pe verticala cu o singura apasare pe butonul declansator.

Pe de alta parte, functiile Anti Motion Blur si Handheld Twilight sunt doua din cele mai bune moduri de a capta mai multe imagini deoadata, care sunt combinate intr-o singura imagine. Totusi, rezultatul final este cel care indica inteligenta acestor doua moduri pentru zgomotul de imagine, cat si efectul de blur sunt mult mai reduse in acest caz.

Chiar daca este un model point'n'shoot , Sony WX1 vine dotat si cu stabilizator de imagine plus flash si un ISO destul de ridicat de pana la 3200. Din pacate, ISO-ul nu poate fi setat manual de utilizator ci va fi selectat automat de catre aparatul foto in functie de conditiile in care este captata imaginea. Acest lucru se intampla frecvent in cazul aparatelor foto compacte.

Cum se comporta

Sony WX1, desi un aparat foto compact, este usor de tinut in mana. Ce poate fi totusi deranjant este asezarea butonului de ON/OFF care poate fi apasat accidental in timp ce se capteaza imagini. Partea buna este ca modurile de fotografiere disposibile sunt destul de accesibile datorita plasarii tastelor.

Filmarile video reprezinta un alt element forte al aparatului, acesta fiind capabil sa capteze filme in format HD de 720p. Mai mult, zoom-ul optic de 5x va ajuta mai mult la capturile in HD, iar modelul se va putea folosi si de Program Auto cu acces la ISO, expunerea la lumina, white balance si focus. Altfel, modelul se comparta foarte asemanator cu alte modele din clasa sa si capteaza imagini bune cu un nivel al zgomotului de imagine scazut.

Acumulatorul de la bord poate prezenta atat un avatanj, cat si un dezavantaj. Prin achizitia unui aparat care beneficiaza de acumulatori proprii, utilizatorul e scutit de o achizitie separata a unor acumulatori de tip AA. Pe de alta parte, atunci cand acumulatorul inclus a fost consumat, acesta nu poate schimba, iar daca descarcarea se petrece in timpul unei calatorii, acesta va trebui sa astepte un loc cu o sursa de curent.

Punctele forte ale camerei sunt usurinta de utilizare, dimensiunile si greautatea redusa, procesorul de imagine, senzorul din dotare si tehnologiile care usureaza foarte mult captarea de imagini. Din pacate, modelul este depunctat de acumulatorul care nu poate fi schimbat si care se incarca la priza. Totodata, iesirea USB nu este cea standard, ci mufa proprietara Sony, iar aparatul este compatibil doar cu cardurile de memorie Sony PRO Duo.

Galerie foto Sony Cyber-shot WX1

Galerie foto cu imagini captate de Sony Cyber-shot WX1

Test video realizat cu Sony Cyber-shot WX1

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele