IT & C

Sistemul Solar nu este rotund

Voyager 2 este o sonda spatiala lansata in 1977 si care a ajuns acum la marginea sistemului solar, dezvaluind un fapt interesant: sistemul solar nu este rotund asa cum se credea pana acum.

Sonda se afla acum marginea heliosferei (o sfera magnetica formata din particule incarcate electric ce sunt purtate pana la limita sistemului de catre vanturile solare) la o distanta de peste 7.8 miliarde de kilometri. In acelasi an cu Voyager 2 a fost lansat si Voyager 1, dar intr-o directie diferita.

Acesteia din urma i-au trebuit 10 miliarde de kilometri pentru a depasi helisfera, oamenii de stiinta tragand concluzia ca sistemul solar are o forma geometrica numita oblong (cea mai apropiata asemanare este cea a unei frunze).

Edward Stone de la California Institute of Technology realizat o comparatie simpla: "Imaginati-va un balon care este impins de vantul solar. Va puteti inchipui un balon care este in principiu sferic si care impins intr-un perete va deveni turtit pe o parte. Exact acelasi fenomen se intampla cu heliosfera".

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele