IT & C

Sistemul IT care lupta impotriva plictiselii

Un roman a inventat un sistem IT prin care calculatorul detecteaza plictiseala si poate schimba starea de spirit a celui din fata ecranului. Inventatorul roman a primit un premiu in Franta, unde a primit deja propuneri de finantare.

Dan Marius Dobrea are 31 de ani si tocmai si-a luat doctoratul in inginerie biomedicala, la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi. De curind a cistigat premiul al doilea la Trofeele Inovatiei din Franta pentru un sistem IT care combate plictiseala. Inclinatii spre electronica a avut din copilarie, mai ales ca unchiul sau a inventat primul televizor cu circuite integrate din Romania. De atunci, pentru tinarul inventator , electronica a ramas si singura placere: Meseria mea e hobby-ul meu.

Calculatorul poate detecta si combate plictisul

Daca, pina acum, calculatorul era un obiect care nu trecea de limitele aplicatiilor tehnice, sistemul inventat de Marius Dobrea poate detecta starea emotionala a utilizatorului, in functie de pozitia corpului acestuia.

De exemplu, daca cel din fata calculatorului sta cu capul in miini, sistemul percepe pozitia si interpreteaza gestul ca semn de plictiseala. Aceasta informatie este transmisa mai departe si programul in care se lucreaza aduce un element nou pentru a stirni interesul utilizatorului. Acest sistem ar putea fi folosit pentru programele educationale, de invatare a limbii engleze de pilda, sau pentru securizarea calculatorului, a mai spus tinarul inventator.

Prima evaluare exacta a evolutiei bolii Parkinson

Sistemul are insa aplicatii si in domeniul medical, apreciat de comisia concursului Trofeele Inovatiei, din Franta. Este primul sistem care poate determina, obiectiv, tremurul bolnavilor de Parkinson, fara contact cu pacientul, pentru a evalua efectele medicamentatiei. Pina acum veneau trei medici si isi dadea fiecare cu parerea cit de tare tremura bolnavul. Prin sistemul acesta de scanare a miscarilor, se obtine un rezultat matematic al nivelului de tremur, a precizat Dobrea.

Ideea a venit de la un robotel

Ideea acestui sistem i-a venit pentru ca nu vazuse niciodata un robot la Facultatea de Robotica si astfel s-a decis sa puna in practica cunostintele teoretice. Am vrut sa-mi creez propriul robotel. Atunci am zis sa folosesc timpul de la doctorat si pentru robotel. Un robot asemenea celor din filmele SF, care au putere de decizie si se coordoneaza singuri, a adaugat Dobrea. Si primul pas in acest sens a fost sistemul care i-a adus acum o saptamina premiul al doilea la un concurs international si 1.500 de euro, pe care ii va investi in finalizarea proiectului.

Sistemul ar costa aproape 300 de dolari

Insa sistemul trebuie brevetat si produs. La sfirsitul anului 2005 vreau sa-l pun in practica. O posibila finantare vine de la Comunitatea Europeana, dar deja am primit in Franta aproape 40 de propuneri, a spus Marius Dobrea. Dupa calculele acestuia, componentele sistemului, o camera web , un scanner laser si un program specializat, aplicabile oricarui calculator, nu ar costa mai mult de 300 de dolari, ceea ce-l face accesibil inclusiv pe piata din Romania. Deocamdata, premiul cistigat este un fel de mesaj ca sint pe drumul cel bun, a concluzionat Dobrea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele