IT & C

Sindromul Mowgli - copiii salbatici ai naturii

Cazurile inregistrate ale copiilor recuperati dupa cativa ani din salbaticie se ridica la cateva sute, dar este probabil ca in realitate numarul acestora sa fie mult mai mare. Ele au creat intotdeauna senzatie in randul oamenilor, pentru ca infatisau un spectacol nemaivazut.

Copii care puteau imita limbajul pasarilor, al cainilor, al lupilor, al maimutelor sau al altor vietuitoare, erau priviti cu mirare de catre semenii lor. Un copil salbaticit este o fiinta umana care, izolata de societate la o varsta frageda, nu isi poate dezvolta abilitati afective, sociale sau lingvistice. Au inceput prin a reconsidera comportamentul animalelor salbatice, unele dintre ele echipate natural cu instincte de protejare ale puilor neajutorati, care functioneaza si in cazurile in care micutul respectiv este departe de a fi din aceeasi specie.

Este cunoscut cazul unui baietel crescut de lupi , care pe langa faptul ca urla la luna si avea un comportament identic cu cel al speciei adoptive, devenise masculul alfa al haitei. Ceea ce inseamna ca lupii il recunosteau ca fiind un membru cu drepturi depline al grupului.Dincolo de comportamentul protector al unor animale, modul in care acesti copii s-au adaptat la un alt mediu a creat valva in lumea stiintifica.

Una dintre teoriile geneticii umane sustine ca fiintele umane se nasc cu anumite instincte, purtand o amprenta genetica diferita de cea a stramosilor nostri. Diferenta este data de evolutie. Cazurile copiilor salbatici au adus insa noi informatii in acesta privinta. Astfel, cercetatorii au aflat ca varsta cuprinsa intre 1 an si 7 ani este vitala pentru formarea normala a unui om. La o varsta foarte timpurie, creierul uman incepe sa se dezvolte, implicit sa isi adapteze functiile la nevoi.

Un copil care traieste in salbaticie, isi va dezvolta excesiv vederea, auzul si mirosul, pentru ca aceste simturi il vor ajuta sa supravietuiasca. Partea creierului responsabila de comunicare va ramane inactiva, deoarece nu va fi solicitata. Un om dezvoltat intr-un mediu diferit, chiar daca va beneficia de multa atentie, nu va invata niciodata limbajul uman pentru simplul fapt ca a pierdut aceasta ocazie. Creierul lui s-a dezvoltat deja si este adaptat altor nevoi.

Multe dintre cazurile de copii crescuti in salbaticie au inregistrat evolutii minime. Aptitudinea de a merge, de a folosi toaleta sau de a manca din farfurie au reprezentat adevarate provocari pentru cei care s-au ocupat de ingrijirea si reabilitarea acestor copiii. Chiar daca au fost inconjurati de afectivitate, putine au fost cazurile in care copiii au raspuns la incercarile oamenilor de a-i reda societatii.

Varsta la care acesti copii au fost izolati a jucat un rol crucial in formarea lor. Cei rataciti la varste fragede, care au petrecut un timp indelungat in afara societatii, au reprezentat cazuri aproape pierdute, insa cei care s-au instrainat la varste mai mari sau au petrecut in salbaticie putin timp, au inregistrat cele mai multe rezultate pozitive. (continuarea in Descopera.ro)

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Sursa: Descopera.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele