IT & C

Sicriul cu aer conditionat

„Este ca la masina, poti sa reglezi temperatura. Ia puneti mana inauntru sa vedeti ce racoare vine“. O expozanta baga mana in cosciug, demonstrativ.

Omul de alaturi priveste sceptic . „Se baga in priza si poate sa faca pana la minus opt grade celsius“, zice fata. Apoi ii insira toate datele tehnice, ca la magazinul de electrocasnice: capacul frigorific are geam, se pune peste sicriu si se scoate dupa inmormantare, cantareste aproape 50 de kile, are gaz frigorific, compresor ermetic, costa aproape 4.000 de euro si e marfa buna, italiana.

Daca tragi gemuletul ca sa pupi mortul, raceste mai putin, numai pana la minus doua grade. Omul are o mica firma de pompe funebre in Bucuresti si ar vrea sa cumpere „frigiderul“ pentru a-l inchiria, dar i se pare scump rau. „In rate dati?“. „Putem sa discutam“, raspunde expozanta, mangaind capacul unui cosciug. „Dar va dam oricum un breloc cu sicriu, ca amintire de la noi“.

Extravagante – racle cu lift, floricele si pietricele

Este a doua editie a Salonului Funerar, la Romexpo, dar zambesti de la usa. „Stim ca sunteti morti dupa noi“, te anunta de la intrare, sloganul unei firme distribuitoare. „Nu garantam locuri in rai“ si „Distributie vesnica“, sunt celelalte doua slogane.

„Le-am scris in graba, luni dimineata, ca sa-i binedispunem pe cumparatori“, zice Emil Terchila, directorul de vanzari al firmei. Extravaganta expozitiei sale: un sicriu din lemn de mahon, facut in America de Sud, cu lift interior.

„Are inauntru un maner, cu care ridici sau cobori salteaua, in functie de momentele inmormantarii. Daca vrei sa privesti mai bine decedatul, ridici liftul“, explica. Este capitonat cu un material satinat, cu pliuri elegante, bun si pentru o rochie de seara .

Costa 4.000 de lei, dar firma care-l va cumpara de la el il va vinde mai departe, unui particular, la pret dublu. „Romanii prefera in continuare lemnul de brad, fiindca tin la traditie. De abia peste trei ani am putea vorbi despre piata funerara in Romania. Dar, tinand cont ca avem in jur de 19.000 de decese lunar, in tara, rezulta ca aceasta industrie incepe sa se dezvolte“, adauga directorul de vanzari.

Oricum, patronii din funerare au multa imaginatie. Unii au iesit in fata cu cosciuge cu floricele sau cu pietricele, altii au expus ditamai sicriul, in forma de cruce, in care ar incapea lejer doi morti. E atat de mare, incat capacul se desface numai daca se opintesc mai multi barbati.

Este firma ungureasca, dar patronii au estimat ca romanii au inceput sa prinda gust pentru inmormantarile de lux. „La funeralii, ungurii, de pilda, sunt foarte atenti la toate detaliile. Ba chiar au preferinte la sicrie: cer sa aiba un luciu foarte bun, brune la culoare, forma clasica si sa fie foarte bine lucrate. Poate parea ciudat, dar pentru ei conteaza si rezistenta“, zice reprezentantul unei firme unguresti.

Cu ce fardezi un defunct

Aproape ca nu ti-ar trece prin minte ce metode s-au mai inventat pentru a infrumuseta defunctul. „Iata un suport pentru pastrat gatul drept.

E din plastic si se pune sub barbie, putem sa-i spunem barbita. Avem accesorii si pentru gura, sunt tot din plastic, seamana cu o proteza si se pun sub buze. Costa 7 euro bucata. Contracareaza muschii lasati, care uratesc chipul“, spune reprezentanta unei firme din Arad. A „furat“ meserie de la italieni.

Iata si secretul frumusetii unui corp neinsufletit! Trusa completa de cosmetica. Contine asa: fond de ten, crema de masat fata (ca tonus pentru musculatura lasata, ni se explica), crema de ascuns petele, crema pentru piele galbena, maro sau alba, perii de par, farduri, oja de unghii, unghiera, pensete, curatatoare de unghii... intreaga trusa costa 420 de euro.

In Italia, toate firmele de funerare au asa ceva, plus cosmeticiene specializate. Si mai exista si alte accesorii: prafuri care absorb lichidele secretate de corp. Se pun in gura, in nasul defunctului sau direct pe fundul raclei si se transforma in gel. Garantat biodegradabile !


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele