IT & C

Si internautii s-au conectat la Vatican

Site-uri, forumuri, blog-uri din intreaga lume au fost "inundate" in ultimele zile cu informatii si cu discutii despre Suveranul Pontif. Fie ca erau portaluri precum Yahoo si Google, forumuri catolice sau interconfesionale, utilizatori din toata lumea au vrut sa fie "conectati la Vatican".
La sfarsitul saptamanii trecute, milioane de internauti din toata lumea si-au indreptat cautarile virtuale catre Cetatea Vaticanului. Crestini, musulmani, budisti, atei si-au impartasit in diverse comunitati din cyberspatiu parerile despre Suveranul Pontif. Site-ul oficial al Vaticanului a fost blocat din cauza afluxului de vizitatori; transmisia live din Piata Sfantul Petru, de pe washingtonpost.com a cazut de mai multe ori din aceleasi motive; site-ul BBC si-a creat pe sectiunea "stiri" un spatiu in care utilizatorii isi pot spune parerile despre fostul Papa ("Have your say"). Dar comunicatiile electronice, Internetul nu sunt evitate nici in incaperile Sfantului Scaun. AnunT electronic. Nu trecuse nici un sfert de ora de la decesul Papei si Vaticanul a trimis presei un SMS prin care anunta ca, in scurt timp, vor primi un comunicat oficial. Imediat, in casutele de e-mail ale presei acreditate la Vatican a sosit un comunicat oficial care anunta decesul Suveranului Pontif. Conform agentiilor de presa, mesajul electronic a precedat anuntul reprezentantilor Vaticanului catre zecile de mii de credinciosi aflati in Piata Sfantul Petru. Iata mail-ul oficial, trimis in seara zilei de sambata, 2 februarie: "Sfantul Parinte a murit in aceasta seara, la ora 21.37 (19.37 GMT), in apartamentul sau particular. Toate procedurile prevazute de Constitutia Apostolica " Universi Dominici Gregis" promulgata de Ioan Paul al II-lea la 22 februarie 1996 au intrat in vigoare". Rolul media. Importanta mediilor moderne de comunicare nu a scapat din atentia fostului Papa. Pe 24 ianuarie, cu prilejul Sfantului Francisc de Sales (n. 1567, in Franta), considerat protectorul jurnalistilor, Papa Ioan Paul al II-lea prezenta o Scrisoare Apostolica. Intre altele, se spune ca Biserica nu trebuie sa se rusineze a folosi media, inclusiv Internetul, pentru a-si raspandi mesajele. "Mass-media poate si trebuie sa promoveze justitia si solidaritatea", spune mesajul care poate fi gasit in intregime pe site-ul Vaticanului, la adresa www.vatican.va/holy_father/john_paul_ii/apost_letters/docu ments.

BLOCADA CHINEZA
Principalele portaluri de Internet chineze au blocat, luni, difuzarea de comentarii, omagii si rugaciuni legate de moartea Papei Ioan Paul al II-lea.
Pe site-uri extrem de vizitate precum Sina.com sau Sohu.com, ale caror forumuri erau inundate sambata de mesaje legate de moartea Papei, luni nu se mai putea citi nimic pe aceasta tema. "Subiectele religioase sunt sensibile. Ne este teama sa nu avem probleme", a declarat Agentiei AFP un responsabil al Sohu.com.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele