IT & C

Secolul genei a trecut

De cinci ani incoace, genele sunt brevetate intr-un ritm tot mai ametitor, iar mass-media anunta aproape zilnic identificarea cate unei gene – a alcoolismului, homosexualitatii, sterilitatii sau autismului. In clipa de fata, rezultatele cercetarilor in domeniu au facut tandari paradigma reductionista a determinismului genetic.

Oamenii de stiinta si-au dat seama ca lucrurile sunt mult mai complexe decat se credea: o gena poate fi implicata in sinteza multor proteine (uneori zeci sau chiar sute), dupa cum o proteina poate sa aiba de-a face cu mai multe gene, iar un anumit fragment de ADN poate fi reorganizat si transcris in diferite maniere . Si nu numai. In anumite cazuri (de exemplu cel al bacteriilor care traiesc in organismul uman), pana si mutatiile par a se multiplica, drept raspuns la factorii de stres din mediul inconjurator.

Asa se face ca, in cele din urma, s-a ajuns la concluzia ca genomul este un tot fluid, dinamic, complex si inteligent; ca ADN-ul „junk” nu trebuie aruncat la gunoi; ca genele nu sunt nicidecum „egoiste”; ca genomica nu este suficienta pentru a da raspunsuri daca nu e dublata de metagenomica (studiul relatiilor dintre genoame); ca evolutia este un proces sistemic.

Cercetatorii au reusit sa inteleaga cum si de unde iau nastere anumite functii biologice, punand in discutie diferite dogme si reevaluand ceea ce pana mai ieri era considerat „junk” ADN, adica ADN necodificant ( inactiv ).

„Noile date indica faptul ca genomul contine foarte putine secvente neutilizate”, se afirma intr-un comunicat al Consortiului si Laboratorului European de Biologie Moleculara (EMBL-EBI), care a condus studiul alaturi de National Human Genome Research Institute (NHGRI), parte a National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite.

Demolarea progresiva a mitului determinismului genetic, pe care chiar proiectul genomului uman a declansat-o, marcheaza oricum inceputul unei noi ere postgenomice. (continuarea in Descopera.ro)

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Sursa: Descopera.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele