IT & C

Se cauta relatii de lunga durata cu roboti

Saptamina aceasta, inginerii, psihologii si expertii IT de-a lungul Europei vor demara un proiect de dezvoltare a primelor personalitati robotice. Indeajuns de sofisticati pentru a monta masini si pentru a asista interventii chirurgicale complexe, robotii moderni sint niste sisteme automate batute in cap, incapabile sa lege relatii cu operatorii lor umani.

Asta s-ar putea schimba insa in curind, informeaza publicatia “The Guardian”, intrucit, pe masura ce robotii incep sa formeze o parte mai mare din societate, inginerii europeni se straduiesc sa-i faca prietenii nostri. “Cautam interactiuni de lunga durata intre oameni si roboti in situatii reale.

Marea intrebare este: ce proprietati trebuie sa aiba un camarad sintetic ca sa te faca sa intri intr-o relatie cu el pe o perioada extinsa de timp?”, explica Peter McOwan, de la Universitatea din Londra, coordonatorul proiectului Lirec, de peste opt milioane de euro, finantat de Uniunea Europeana.Pe viitor, McOwan isi imagineaza roboti pe post de ajutoare in casa, ca animale de companie sau tovarasi, unii dotati cu functii web si cu capacitatea de a comanda online .

“Ne gindim, totodata, si la sprijin pentru cei batrini. O parte a proiectului o reprezinta «spiritul casei», o entitate care monitorizeaza totul pentru a se asigura ca nimeni nu a cazut sau ca si-a luat pastilele”, adauga cercetatorul, vorbind despre o masinarie cu trasaturi umane , care sa invete preferintele utilizatorilor si sa reproduca replicile verbale si nonverbale folosite de oameni pentru a comunica, pe baza unor programe sofisticate.

Pina acum, Kerstin Dautenhahn, profesor de inteligenta artificiala la Universitatea din Hertfordshire, Marea Britanie, l-a dezvoltat pe Kaspar, un robot cu infatisarea unui baietel de 2 ani, care este capabil de expresii faciale si poate juca cucu-bau. Totodata, pentru a studia relatiile de lunga durata dintre masini si oameni, Dautenhahn a amenajat un apartament in Hatfield, unde un robot pe post de ajutor in casa interactioneaza cu voluntari.

Proiectul Lirec angreneaza zece universitati din sapte tari si va fi derulat pe o perioada de patru ani.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele