IT & C

Sansele existentei vietii extraterestre

Sunt foarte mici! Ultimele calcule statistice efectuate arata ca sansele ca forme de viata inteligenta sa fi evoluat pe alte planete sunt de numai 0.01%.

Daily Telegraph informeaza ca profesorul Andrew Watson de la Universitatea East Anglia argumenteaza ca, avand in vedere ca viata inteligenta a aparut relativ tarziu in cursul evolutiei vietii pe Pamant, sansele ca aceeasi desfasurare sa aiba loc si pe alte planete sunt foarte mici.

Astfel, in vreme ce Pamantul are o varsta estimata la peste 4 miliarde de ani, iar viata inteligenta a aparut recent in aceasta perioda si, mai mult decat atat, ca mai avem o fereastra de existenta de maximum un miliard de ani pe masura ce soarele devine tot mai fierbinte, alte planete ar trebui sa aiba o fereastra de viata destul de mica iar sansele ca aceasta sa apara sunt si mai mici.

Nu numai fereastra de existenta necesara pentru aparitia vietii este foarte scurta, dar si modul in care evolueaza viata de la simplu la complex este brazdat de salturi inexplicabile, ceea ce complica situatia evolutiei vietii pe alte planete.

Intr-o lucrare publicata in revista “Astrobiology”, profesorul spune ca procesul evolutiv trebuie sa treaca prin patru etape critice pentru ca viata inteligenta sa apara si cum fiecare are o probabilitate de 10% pentru a aparea, sansele ca viata inteligenta sa apara sunt de 0.01%.

Cercetatorul spune ca “Biosfera Pamantului se afla acum la varsta sa inaintata, ceea ce are implicatii pentru intelegerea noastra asupra posibilitatii ca forme de viata complexa si inteligenta sa apara pe orice planeta. Pentru moment, Pamantul este singurul exemplu pe care-l avem de planeta care sa sustina viata.

Daca am sti ca o planeta este locuibila pentru o perioada de timp determinata si ca am evoluat recent in ea, am putea presupune ca evolutia de la simplu la complex si viata inteligenta trebuie sa fie destul de obisnuite”.

Nu numai atat, dar si sincronizarea evenimentelor pare sa ne sugereze ca suntem singuri in univers.
Modelul folosit de profesorul Watson este ultimul din mai multe incercari de a calcula sansele pentru ca oamenii sa fie singuerele fiinte inteligente din cosmos. Multi oameni de stiinta, in special astrofizicieni, cred ca cel putin unele forme de viata simpla trebuie sa existe pe alte planete din abundenta.

De altfel, in ultimul timp s-a declansat o adevarata cursa de vanatoare de planete din alte sisteme solare care sa indeplineasca chiar numai aproximativ conditiile pentru ca viata sa poata aparea. Cu toate acestea, pana acum nu au aparut semne ca ar exista, ci s-au facut numai speculatii.

Profesorul Watson nu s-a lasat insa condus de aceste speculatii si a privit cifrele, care spun ca sansele pentru aparitia vietii inteligente pe alte planete sunt foarte mici. Inainte de toate, trebuie sa apara bacteriile unicelulare, apoi structuri pluricelulare trebuie sa-si faca aparitia, apoi celule specializate care sa permita aparitia unor forme de viata mai complexe, pentru ca in cele din urma sa poata aparea viata inteligenta.

Profesorul spune ca “Formele de viata complexe sunt separate de cele simple prin cativa – improbabili – pasi, ceea ce inseamna ca sunt mai putin comune. Inteligenta este un pas in plus, deci este si mai putin comuna”.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele