IT & C

Sambata fara benzina

Revoltati de cresterea constanta a pretului carburantilor, internautii romani au adoptat o forma de protest inedita: trimit mail-uri.

De doua saptamani incoace, pe Internet circula fara odihna un mesaj prin care posesorii de automobile sunt indemnati sa nu cumpere carburanti la data de 1 octombrie, pentru a "demonstra magnatilor petrolului ca milioane de oameni s-au saturat sa-si goleasca buzunarele". Mesajul a avut asa mare succes printre internauti , incat a ajuns tocmai pana la presedintele tarii. Traian Basescu a promis: "Nici eu n-o sa mai cumpar benzina atunci".

Ideea initiatorului a fost destul de simpla: trimiti mesajul tuturor prietenilor tai si ii indemni sa-l retransmita tuturor prietenilor lor, pe principiul "Citeste si da mai departe!". Majoritatea covarsitoare a celor care l-au primit l-a transmis mai departe cu draga inima, bucuroasa ca poate face un lucru cat de mic, in loc sa asiste neputincioasa la cresterea constanta a pretului carburantilor. Asa se face ca unii dintre noi au primit mesajul de mai multe ori, din surse diferite.

PRECEDENT. Acest tip de protest, prin care consumatorii sunt indemnati sa nu cumpere un anume tip de produs la data cutare, este o premiera pentru Romania. Anul trecut, actiuni similare au devenit extrem de populare in Liban si Italia. La mijlocul lunii iulie, un sfert din utilizatorii libanezi de telefoane mobile le-au inchis pentru doua ore in semn de protest fata de cresterea tarifelor. Actiunea a fost popularizata printr-o campanie similara pe Internet, fiind sustinuta de sindicate si alte organizatii neguvernamentale.

In aceeasi perioada, mai multe asociatii italiene ale consumatorilor au indemnat utilizatorii sa-si inchida telefoanele timp de doua ore pentru a le demonstra operatorilor ca practica preturi prea mari.

FARA GRIJA
Surse apropiate marilor companii petroliere din Romania nu se arata ingrijorate de protestul colectiv planuit de consumatorii de carburanti la 1 octombrie. "Nu vor fi mari probleme daca vor alimenta mai mult pe 30 septembrie sau 2 octombrie, fiind totusi posibil ca durata alimentarii sa fie ceva mai lunga", ne-a spus reprezentantul uneia dintre marile companii petroliere din Romania, incercand sa minimalizeze efectul de imagine al miscarii de protest. In Romania se consuma aproximativ 4,5 miliarde de litri de carburanti anual, adica in medie 12,3 milioane de litri zilnic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele