IT & C

Salasul biblicei regine din Saba, dezgropat in Etiopia

O echipa de arheologi germani sustine ca a descoperit vestigiile palatului locuit de regina Makeda, amintita in cartile Regilor, in cronicile din Biblie si in Coran.
 
Un comunicat emis de Universitatea din Hamburg, Germania, a anuntat ca ruinele datand din secolul al X-lea i.Chr. au fost dibuite sub alte vestigii, cele ale palatului unui rege crestin, la Axoum, in Etiopia , dupa sapaturi incepute in 1999, informeaza MEDIAFAX.

Resedinta reginei din Saba ar fi fost distrusa de regele Menelek, fiul pe care ea l-a avut cu regele Solomon al Israelului, potrivit traditiei Bisericii ortodoxe copte. Apoi ar fi fost reconstruita pentru a fi orientata spre steaua lui Sirius, pe care o idolatriza Menelek I. Pe de alta parte, se credea ca miticul regat s-ar fi aflat pe actualul teritoriu din Etiopia si Yemen.Regina poarta numele de Makeda in traditia etiopiana, iar in cea islamica este cunoscuta ca Bilquis sau Balkis, fiindu-i asociate si numele de Nikaule si Nicaula. Desi nu este numita in textul biblic, Vechiul Testament spune ca regina din Saba a venit in Israel momita de intelepciunea regelui Solomon, aducandu-i aur si pietre pretioase .

Episodul este amintit si in Coran, pastrandu-se, la fel, identitatea ferita a reginei. Ea mai apare si in Evanghelia lui Matei si cea a lui Luca, unde Iisus afirma ca, in Ziua Judecatii, regina si locuitorii orasului Ninive se vor ridica pentru a condamna evreii ce au refuzat noua credinta.

Prin sapaturile lor, arheologii germani incearca sa descopere originile Etiopiei si ale Bisericii Ortodoxe etiopiene.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele