IT & C

Romanii nu au inca incredere in sistemele electronice de plata

Numarul de utilizatori ai instrumentului de plata cu acces la distanta a crescut in primul trimestru al anului la 56.000 utilizatori, de la 44.500 utilizatori in ultimul trimestru din 2004, a declarat Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, in cadrul unui seminar - Convergenta pietelor IT&C si financiar-bancara, organizat de Fin Media. De asemenea, valoarea platilor efectuate prin intermediul acestor instrumente de plata s-a dublat comparativ cu primul trimestru al anului trecut, de la 6,9 miliarde euro la 12,6 miliarde euro. Potrivit ministrului, numarul de utilizatori este inca redus, motivele principale fiind lipsa unei tehnologii adecvate si a increderii populatiei intr-un astfel de sistem. Cei mai multi utilizatori sunt persoanele juridice. Un studiu Insomar efectuat in randul companiilor din Romania arata ca motivul pentru care nu ar folosi aceste instrumente ar fi lipsa de incredere cu privire la siguranta sistemelor informatice folosite si erorile care ar putea sa apara.
Totusi, cele mai multe firme care au raspuns chestionarului ar fi dispuse sa utilizeze instrumentele de plata cu acces la distanta pentru a evita aglomeratia si asteptarea prelungita la banca.

Inregistrarea si decontarea tranzactiilor cu titluri de stat in sistem electronic ar putea incepe din luna august, a declarat directorul general executiv al Transfond, Emil Ghizari, prezent si el la seminar. El a precizat ca aceasta este ultima faza din cele trei etape a proiectului de dezvoltare a sistemului electronic de plati (SEP). In acest moment exista un sistem de inregistrare a titlurilor de stat, insa nu este electronic.

"Decontarea electronica a acestor instrumente reprezinta a treia faza a proiectului SEP si speram sa fie implementata in august. Aceasta etapa nu este critica", a precizat Ghizari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele