IT & C

Romania a sarbatorit cel de-al 100-lea transplant de celule stem

Luna mai 2008 marcheaza realizarea primelor 100 de transplanturi de celule susa la Institutul Clinic Fundeni, tehnica ce ajuta la vindecarea cancerului. Miercuri, 14 mai, Institutul Clinic Fundeni a organizat la Clubul Diplomatilor o reuniune festiva pentru a sarbatori succesul acestei practici medicale in Romania, aplicata pana acum la 81 de pacienti adulti si la 19 copii.

“In anul 2007 s-au efectuat 36 de transplanturi, cel mai mare numar de proceduri efectuate in vreunul dintre centrele similare din tara”, subliniaza seful Clinicii de Hematologie de la Institutul Fundeni, prof. dr. Dan Colita, intr-un comunicat de presa. El aminteste ca aceasta dezvoltare a fost posibila gratie colaborarilor si granturilor de cercetare favorizate de Agentia Nationala de Transplant si de Ministerul Sanatatii, pentru 2008, fiind programate inca 40 de transplanturi de celule stem hematopoietice (n.r.– celule care cresc nivelul celulelor sangvine).

“Din cele 100 de transplanturi efectuate pana in prezent, 85 au fost autogrefe (n.r. – grefa este un fragment de tesut sau organ transplantat) si 15 au fost transplanturi allogenice (n.r. – cu grefe prelevate de la donatori din familie)”, completeaza Dan Colita.

Dupa bolile cardiovasculare, cancerul este a doua cauza de deces al romanilor, fiind inregistrati aproximativ 400.000 de bolnavi de cancer, potrivit realitatea.net. In ultima vreme, transplantul de celule stem , arma eficienta in lupta impotriva cancerului, a fost aplicata cu succes si in Romania.

“Unul dintre bolnavii de cancer vindecati dupa un astfel de tratament este si Victor. Acum doi ani, medicii i-au descoperit o tumora intre plaman si inima. Dupa ce a aflat ca are cancer, pentru Victor a urmat cea mai grea perioada din viata. El a beneficiat de unul din cele 100 de transplanturi de celule stem”, se arata pe site-ul Realitatii TV.

Institutul Clinic Fundeni s-a preocupat de multa vreme de aceasta tehnica, continua Dan Colita. “In anii ’80 s-au efectuat doua transplanturi, dar dificultatile tehnice si materiale, insurmontabile la acea vreme, nu au permis continuarea acestei activitati”.

Ceva mai concret a venit abia la sfarsitul anilor ’90, cand au inceput demersurile pentru realizarea unui centru modern de transplanturi de celule stem hematopoietice (TCSH).

Acesta si-a inceput activitatea la finele anului 2000. “In anul 2005 am semnat un contract de colaborare cu Fundatia Jose Carreras (n.r. – fundatie internationala ce lupta impotriva leucemiei) prin care am primit dotari importante si asistenta tehnica si profesionala in urma carora s-au atins standardele de calitate internationale”, rememoreaza seful Clinicii de Hematologie.

In prezent, cifra medie de transplanturi de celule stem hematopoietice in Europa este intre 200-400 proceduri la 10 milioane de locuitori, cifra pe care si-o propune si Romania.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele