IT & C

Rolul industriei IT in economia romaneasca

Microsoft Romania a anuntat rezultatele primului studiu privind impactul economic al industriei IT, studiu realizat de International Data Corp. (IDC) referitor la sase state din regiune: Bulgaria, Croatia, Macedonia, Romania, Slovenia, Serbia si Muntenegru. Comandat de Microsoft, studiul despre impactul economic subliniaza faptul ca domeniul tehnologiei informatiei (IT) continua sa fie motorul activitatii economice locale si regionale in tarile din regiune.
IT-ul a generat 778 milioane USD din taxe in 2004
Potrivit acestui studiu, activitatile din IT au generat, in sase state din sud- estul Europei , aproximativ 124.000 de locuri de munca si mai mult de 778 milioane USD provenite din taxe in 2004. Este de asteptat ca impactul economic al industriei IT, in aceasta zona, sa creasca in continuare: intre 2003 si 2009 va exista o crestere de 35.000 de noi locuri de munca si o cifra totala de 1,4 miliarde USD provenite din noi taxe in urmatorii cinci ani. In tarile din regiune, guvernele au un rol extrem de important in vederea dezvoltarii sectorului de IT din propria tara. Spre exemplu, guvernul tarii noastre are ca obiectiv intrarea in UE si acest lucru implica lansarea unor investitii majore la care sa participe comunitatea IT din tara noastra. Pentru accelerarea dezvoltarii economice guvernul, va trebui sa faca dificilul pas de a se transforma din principalul beneficiar al solutiilor IT in partenerul companiilor de profil. In Romania, in prezent, angajarile in industria software reprezinta 52% din numarul total al locurilor de munca in IT, procent care va ajunge la 63 in anul 2009. Cheltuielile cu software reprezinta 15% din cheltuielile IT totale. Numarul total al persoanelor din industria IT va creste de la 30.620 in prezent la 37.850 in 2009, ceea ce inseamna ca peste 7.200 noi locuri de munca vor fi generate in acest sector in urmatorii cinci ani.
60% din totalul angajatilor din IT au legatura cu Microsoft
Numarul angajatilor IT relativ la Microsoft include angajatii din companii care creeaza, vand, distribuie, ofera servicii hardware si software Microsoft, precum si angajatii IT din organizatile non-IT care dezvolta aplicatii si ofera servicii pe platforma Microsoft. In 2004, numarul angajatilor IT relativ la Microsoft a fost 18.400, reprezentand 60% din totalul angajatilor din IT din Romania. Cele 1.450 de companii activand in domeniul IT au determinat, in 2004, colectarea la buget a sumei de 122 de milioane USD din taxe si impozite. Cheltuielile IT in Romania, pentru 2004, au fost de 818 milioane USD. Piata de IT din Romania va creste intr-un ritm mediu anual de 10%, ajungand sa depaseasca 1,3 miliarde USD in anul 2009. Pana in 2008, piata de software din Romania va fi la un nivel aproape dublu fata de cel din 2003, ajungand la 200 de milioane USD. "In ultimul timp, industria IT a devenit un factor dinamic pentru dezvoltarea economica din sud-estul Europei, concretizat in crearea de locuri de munca si generarea de venituri din taxe. Avand in vedere cresterea puternica estimata pentru aceasta industrie, mai ales in sectorul software, impactul va fi si mai accentuat in urmatorii ani", a declarat Laurentiu Popescu, Country Manager IDC Romania. Studiul analizeaza impactul industriei IT in ceea ce priveste crearea de locuri de munca, infiintarea de noi companii, cheltuielile locale pentru IT si veniturile din taxe, in Bulgaria, Croatia, Macedonia, Romania, Slovenia, Serbia si Muntenegru. Cheltuielile pentru software reprezinta 16% din piata totala IT din sud-estul Europei, in valoare de 2,7 miliarde si cresc cu o rata anuala de peste 13%.
Jumatate dintre angajatii IT se ocupa de software
Aproximativ 50% din numarul total de angajati in IT in sud-estul Europei sunt implicati in dezvoltare, distribuire software sau servicii software - pentru clienti externi sau utilizatori interni ai companiei - si aproape 50% din cifra totala a veniturilor colectate din taxe in sectorul IT provine din domenii conexe software. Mai mult de jumatate din numarul de angajari si din cifra totala a veniturilor din taxe sunt generate in cadrul amplului ecosistem Microsoft. Pentru fiecare dolar din veniturile realizate de Microsoft in regiune, companiile care vand hardware sau software pe sisteme de operare Microsoft sau care ofera servicii pentru aceasta genereaza alti 8,65 USD. Raportul in acest sens pentru piata romaneasca a fost de 1:10. "Ne face placere sa le comunicam clientilor si partenerilor nostri rezultatele studiului IDC. Cifrele referitoare la angajari si venituri ilustreaza beneficiul economic creat de industria IT in pietele emergente si contributia Microsoft la dezvoltarea industriei locale de software. Pentru guvernele noastre, angajate in procesul de modernizare, datele comunicate de IDC arata ca industria IT este un sector foarte dinamic, care poate ajuta economia din tarile noastre sa devina si sa se mentina competitiva", a declarat , General Manager Microsoft South East Europe. Acest studiu reprezinta cea de-a treia actualizare a Modelului IDC de Impact Economic, model care evalueaza impactul industriei IT in ceea ce priveste crearea de locuri de munca, infiintarea de companii, cheltuielile locale pentru IT si veniturile din taxe pentru un numar de 58 de tari. Pentru prima data, modelul a fost aplicat statelor din sud-estul Europei, inclusiv Romania. Cifrele referitoare la cheltuieli, mentionate in studiu, arata cheltuielile pentru hardware, software, servicii si retele de date, facute de consumatori, companii, institutii guvernamentale sau educationale din fiecare tara. Cifrele despre veniturile obtinute din taxe sunt calculate pe baza unor taxe potentiale: TVA, venituri pe taxe din vanzarile de hardware, software sau servicii, impozitele pe venituri platite de companii si de persoane fizice, asigurari sociale. Angajarile in IT includ persoanele angajate (cu norma de lucru intreaga) in companii cu obiect de activitate in domeniul hardware, software, servicii sau comercializare, precum si pe acei specialisti care gestioneaza resursele IT intr-o companie care utilizeaza tehnologia informatiei (programatori, personal pentru suport tehnic si IT manageri). Toate datele au fost verificate prin confruntarea cu informatii publice si cu date din studii si cercetari disponibile din surse oficiale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele