IT & C

Robotul taran

Dupa robotii infirmieri, vanzatori si gardieni, cercetatorii japonezi prezinta ultima inventie a roboticii: primul robot taran programat sa adune fructe, distingandu-le pe cele coapte de cele inca nefacute.

Cotidianul italian Il Messaggero informeaza ca inovativul prototip, pus la punct de S. I. Seiko, a fost folosit experimental pe o plantatie de fragi in orasul Matsuyama, in Japonia centrala.

Robotul, a carui functionare nu necesita interventia umana, e compus dintr-o baterie cu lumini speciale (LED), montata pe un troleu si se misca de-a lungul serei cu fragi oprindu-se la fiecare 20 de centimetri pentru a surprinde un instantaneu al fructelor avute in vedere.

Computerul intern analizeaza fructul si, in functie de culoare, recunoaste fragile mature, iar printr-un brat mecanic le culege. Robotul reuseste sa culeaga fructele mature in proportie de 80% cu o viteza de 12 secunde pentru fiecare fruct chiar si in conditii de noapte.

Dupa faza experimentala care va dura in jur de trei ani, daca rezultatele vor fi multumitoare robotul va putea fi comercializat. Potrivit inginerilor japonezi sunt mai multe aspecte de imbunatatit printre care in primul rand viteza. Obiectivul este ca intr-o zi taranul sa se trezeasca dimineata si sa gaseasca recolta gata adunata de catre mana sa dreapta – robotul-taran.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele