IT & C

#robot #bucatarie

Robotul care face de mancare, pune masa si spala vasele

Gospodinele din toata lumea vor putea respira usurate foarte curand. Munca in bucatarie le va fi inlocuita partial, daca nu chiar in totalitate, de un robotel construit de o echipa de la Universitatea Tehnica din Munchen.

Robotul-bucatar, B21, se misca perfect in bucatarie, cu conditia sa fie vorba de o bucatarie unde obiectele sunt dotate cu etichete electronice, potrivit New Scientist.

Robotelul comunica prin frecvente radio cu ustensilele de bucatarie. El recunoaste in acest mod farfuriile, cosul de gunoi, frigiderul etc. El poate invata sarcini simple doar prin observarea felului in care obiectele sunt miscate. De pilda, punerea mesei se invata extrem de simplu – paharele, farfuriile, tacamurile etc. dispar de pe rafturile dulapului si apar pe masa.

Strangerea mesei este la fel de usor de invatat – obiectele dispar de pe masa si “reapar” in masina de spalat vase , in viziunea lui B21, explica seful echipei de cercetatori, Michael Beetz.

Robotul va fi dotat cu diferite softuri si va fi invatat ca e mai eficient sa duca patru farfurii la masa dintr-odata decat sa faca patru drumuri cu cate o singura farfurie. Robotul-bucatar si menajera va primi si un software cu ajutorul caruia va naviga singur pe Internet, pentru a aduna informatii utile – despre cum sa gateasca, de pilda.

Mai mult, odata aflat online, robotul va putea sa impartaseasca si altora cunostintele sale. Cu ajutorul softului special, orice robot va putea sa converteasca limbajul uman intalnit pe asemenea situri web in instructiuni in “limbaj robotic”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele