IT & C

Roboti-pompieri impotriva incendiilor de padure

Roboti compacti, asemanatori unor miriapozi uriasi care cerceteaza padurile milimetru cu milimetru in cautare de incendii pe care sa le stinga. Iata inventia prezentata de o echipa de cercetatori germani.

Robotul, numit OLE (prescurtare de la Offroad Loescheinheit, ceea ce inseamna unitate extinctoare de teren), a fost creat la Universitatea Magdeburg-Stendal. Robotul va patrula autonom prin paduri si poate fi ghidat si depistat cu ajutorul GPS-ului – el va interveni in incendiile periculoase in care oamenii, fie si imbracati in costume speciale, si-ar risca viata. El este dotat cu raze infrarosii si senzori de caldura, dar si cu canistre de apa si spuma de stingere a incendiilor .

O „brigada” de 30 de astfel de robotei (fiecare dintre ei costand intre 125.000 si 200.000 de dolari ) poate acoperi o suprafata de pana la 7.000 de km patrati. OLE se poate deplasa extrem de rapid si pe teren accidentat datorita celor sase „picioare” dotate cu roti. La acest concept au colaborat profesori de design, biologi si experti in ale roboticii, care s-au inspirat dintr-un model existent in natura: armura „inteligent” asamblata a unui gandac (Armadillidium vulgare).

Dar nu aceasta este singura asemanare. Mai exista si similaritati „comportamentale”. Astfel, atunci cand detecteaza o temperatura mai mare de 1300 de grade, robotul-pompier se repliaza si se transforma intr-o minge (exact ca si miriapodul), protejata de platosa termorezistenta. Atunci cand nu adopta pozitia de protectie, cu ajutorul picioarelor, OLE se poate deplasa cu 10 – 20 de km pe ora.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele