IT & C

Rezultate spectaculoase prin sistemul de e-licitatie

Domeniul in care s-au inregistrat rezultatele cele mai spectaculoase din punct de vedere al transparentei administrative este procedura achizitiilor prin licitatii electronice, a declarat duminica premierul Adrian Nastase, aratand ca acest sistem a permis, potrivit evaluarilor financiare, importante economii la bugetul statului, inclusiv in domenii sensibile cum este cel sanitar.

Acesta este si motivul pentru care, conform primului-ministru, una dintre preocuparile de viitor este tocmai extinderea procedurii achizitiilor prin licitatii electronice in cat mai multe domenii in care acest lucru este posibil. Un exemplu in acest sens il reprezinta hotararea recent adoptata, prin care s-a stabilit ca procedura electronica va fi utilizata si pentru atribuirea autorizatiilor de transport rutier international de marfa.

Nastase a mentionat si avizarea, in urma cu doua zile, a inca 46 de proiecte pentru realizarea de sisteme informatice, care sa conduca la modernizarea administratiei publice pentru asigurarea formularelor administrative si a accesului la informatiile de interes public, continuarea implementarii sistemului de gestionare a dosarelor la toate instantele judecatoresti din localitatile resedinta de judet , procesarea electronica a documentelor necesare in activitatea vamala si de colectare a unor taxe si impozite datorate bugetului de stat.

Pe de alta parte, Nastase a declarat ca "un domeniu delicat, in care nu s-a facut inca suficient, poate si din teama de a nu fi interpretata ca o rafuiala cu guvernarea anterioara", este cel al clarificarii unor actiuni anterioare de privatizare.

"Asumandu-ne inclusiv un astfel de risc, intentionam sa ne ocupam si de aceste aspecte, cu implicarea, atat a APAPS, cat si, acolo unde va fi cazul, a noii Autoritati Nationale pentru Control", a spus primul-ministru.

El a mai reamintit ca se monitorizeaza permanent modul de aplicare a reglementarilor referitoare la restituirea proprietatilor funciare si forestiere si i-a atentionat pe alesii locali ca "trebuie sa respecte legea si sa renunte la tergiversari specifice unei administratii birocratice" si sa procedeze la restituirea proprietatilor si la punerea efectiva in posesie a persoanelor indreptatite.

"Lista proprietatilor care, dupa incheierea acestui proces, vor ramane la stat trebuie sa fie extrem de limitata", a spus Nastase, aratand ca se insista pe restituirea in natura a proprietatilor si ca acordarea de despagubiri reprezinta ultima varianta acceptata.

In alta ordine de idei, premierul Adrian Nastase a precizat ca ar fi foarte util ca, in cel mai scurt timp, colectarea veniturilor cuvenite bugetului statului cu titlu de redeventa sau chirie pentru bunurile concesionate sau inchiriate sa fie urmarita electronic. In aceste conditii, a explicat seful executivului, cei care vor inregistra intarzieri in indeplinirea acestor obligatii le vor inceta, in conditiile legii contractele incheiate. Concomitent cu luarea masurilor necesare pentru recuperarea sumelor datorate, trebuie procedat si la aducerea la cunostinta publica a listei datornicilor.

In vederea cresterii eficientei in combaterea faptelor de coruptie trebuie insistat pentru cresterea coeziunii institutionale, constituirea unei unitati de analiza si evaluare a tuturor informatiilor privind acte si fapte de coruptie, asigurarea monitorizarii incrucisate a fenomenului infractional, crearea unui Corp de Control , Inspectie si Evaluare, avand ca scop identificarea zonelor de risc si a vulnerabilitatilor la coruptie.

"Doresc sa va solicit o atentie extrema in ceea ce priveste modul de utilizare a banului public la nivel local. Datoria noastra fata de cetateni este ca banul public sa fie gestionat cu eficienta si in deplina transparenta. Va cer o conduita exemplara. Trebuie sa demonstram ca facem politica in interesul cetateanului, in interesul comunitatilor locale. Trebuie sa dati dovada de multa atentie si discernamant, astfel incat sa putem merge cu demnitate in fata electoratului", a spus Nastase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele