IT & C

Retelele de gene din spatele obezitatii

Oamenii de stiinta au descoperit ca mancarea in cantitati prea mari si bogate in colesterol afecteaza retele intregi de gene , dand natere nu numai obezitatii, dar si diabetului si bolilor de inima in moduri care pe viitor ar putea fi prevazute.

Cercetatorii de la Laboratoarele Genetics at Merck Research au dezvoltat o noua metoda de analizare a ADN-ului pe care au folosit-o in descoperirea faptului ca obezitatea este un fenomen nu simplu complex – ceea ce se stia si pana acum – ci complex in moduri neprevazute. Profesorul Eric Schadt, responsabil cu aceste cercetatari, declara ca “Obezitatea nu este o boala, rezultat al unei modificari a unei singure gene. Ea modifica intregi retele de gene”.

Echipa profesorul a descoperit retele de sute de gene la soareci afectate in mod profund atunci cand acestia erau hraniti cu o mancare bogata in grasimi. In paralel, o alta echipa de la compania Decode Genetics Inc a analizat o baza de date genetice ale unor persoane supraponderale din Islanda care prezinta aceleasi tipuri de retele genetice afectate de mancare grasa in exces, precum cele ale soarecilor. Echipele s-au reunit si au realizat o cercetare a peste 1.000 de probe de sange si peste 700 de tesuturi grase ale unor voluntari din Islanda.

Analiza comparativa a dovedit ca oamenii care prezinta caracteristici ale obezitatii, prezinta si in tesuturi retele specifice de gene care nu se regasesc la o analiza a sangelui, ceea ce inseamna ca “ Teste genetice simple nu pot detecta aceste retele”, dupa cum spune profesorul Shadt, care a mai spus ca echipa sa spera sa poata detecta cat mai precis aceste retele genetice care dau nastere bolilor de obezitate, diabet si boli ale inimii, astfel incat noi medicamente ar putea fi concepute pentru a le preveni.

In opinia specialistilor, o dieta corespunzatoare si exercitiul raman probabil cel mai bun tratament pentru prevenirea obezitatii, dar in cazul in care stilul de viata nu se modifica, geneticienii ar putea identifica retelele genetice care vor fi cele mai afectate.

Potrivit cercetarilor, obezitatea pare sa isi aiba originea in sistemul imunitar, in care retelele genetice apara corpul de infectii si de alte pericole, dar ele pot fi in mod radical afectate daca dieta e compusa din mancaruri foarte grase si care ii predispun pe unii la diabet, iar pe altii la un nivel mare de colesterol si artere ingreunate.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele