IT & C

Refacand harta migratiilor umanitatii

Noi modele matematice permit analiza nu numai a segmentelor de ADN uman ci a intregi fasii astfel incat s-ar putea spune ca umanitatea a migrat din Africa acum aproximativ 50.000 de ani in 9 valuri succesive.

Majoritatea hartilor genetice realizate afirma ca leaganul umanitatii il constituie Africa, locul de unde omul a cucerit intregul Pamant – in vremuri in care nu existau continente ci o singura fasie de pamant incojurata de ape.

Cu toate acestea inca nu se stiu detaliile acestei migratii, dar noile modele matematice folosite pentru analiza ADN afirma ca, spre exemplu, America a fost populata in valuri succesive.

Peste tot in lume, arheologii si antropologii au reusit sa dezgroape o multime de schelete umane fara insa a putea spune de unde au venit. Cercetatorii au incercat sa foloseasca diferite variatii genetice apartinand indivizilor din zilele noastre pentru a trasa o linie ancestrala pana in vremurile preistorice.

In general, cu cat doua populatii moderne sunt mai apropiate din punct de vedere genetic cu atat ele impartasesc o origine comuna. Cu toate acestea, mostenirea comuna este de multe ori aruncata in obscuritate de modificarile genetice care au loc de-a lungul timpului si prin incrucisarea populatiilor.

In ciuda acestor oprelisti, date genetice prelevate pana acum permit o harta a diferentelor genetice dintre populatii tot mai amanuntita. In acest punct isi face aparitia contributia geneticianului Daniel Falush de la Universitatea College Cork din Irlanda, care a pus la punct un model matematic pentru a compara nu numai gene individuale si segmente de ADN ci adevarate fasii.

Falush si colegii sai au reusit sa analizeze 32 de segmente de ADN, fiecare fiind alcatuit din mai mult de 300.000 de perechi, provenind de la 927 de oameni din 53 de populatii diferite din intreaga lume.

Folosind aceste date in simulatiile pe computer, cercetatorii au incercat sa vada care ar putea fi scenariile migratiilor care sa poata rezulta in variatiile genetice observate in ziua de azi.

Rezultatele arata ca lumea a fost populata in noua faze succesive, plecand din Africa si cucerind intr-o prima faza Europa si Asia pentru a coloniza in cele din urma Americile si insulele din Pacific.

Studiul a reusit sa aduca in prim-plan doua noi descoperiri: una care arata ca oamenii din insulele Orkney, la nord de Scotia, au aceeasi descendenta cu Siberienii, poate pentru ca locuitorii insulelor s-au aventurat spre Asia trecand prin nord; a doua, priveste faptul ca America de Nord si cea de Sud au fost colonizate in mod independent cel putin doua valuri diferite de migratii din zone diferite ale Asiei.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele