IT & C

Razele cosmice ne tin departe de Marte

Expertii Consiliului National pentru Cercetare al SUA cred ca ceea ce poate retine omul de la a ajunge pe Marte sau chiar si pe Luna in viitorul apropiat sunt razele cosmice – foarte periculoase pentru om si foarte putin cunoscute.

Reuters informeaza ca expertii Consiliului ce s-au intalnit luni, saptamana aceasta, cred ca NASA nu acorda destula atentie si nu finanteaza indeajuns cercetarile pentru cautarea unor metode de protectie a astronautilor in spatiul cosmic.

Un fost astronaut al NASA, James van Hoften, care a prezidat intalnirea de luni a Consiliului, a declarat ca “Una dintre cele mai mari probleme pe care le au [cei de la NASA] este ca au taiat finantarile pentru chestiunile ce tin de biologie. Este greu pentru ei, cand nu le mai intra bani. Folosesc date vechi. Date fiind cunoasterea din ziua de astazi si intelegerea pe care o avem asupra protrectiei impotriva radiatiilor, a pune pe cineva intr-un mediu precum cel spatial, ar viola standardele curente ale NASA”.

Viata pe planeta noastra nu ar fi posibila fara scutul protector al atmosferei care filtreaza radiatiile solare si razele cosmice ce calatoresc prin spatiu, dar astronautii nu beneficiaza in spatiu decat de stratul, foarte indoielnic in ceea ce priveste securitatea, al peretilor navetelor spatiale.

Van Hoften povesteste cum, fiind in spatiu in 1984, a observat razele cosmice care trec precum fulgerele laser prin fata ochilor sai: “Gandul ca particule cu o energie atat de mare care isi gasesc originea in evenimente cosmice indepartate pot sa treaca usor prin naveta spatiala si chiar prin capul meu, m-a facut sa cred ca asta nu poate fi atat de sanatos. Iar adevarul este ca nici nu sunt!”

Razele cosmice includ atat radiatiile galactice cat si particulele solare si, potrivit fostului astronaut, oricat de grosi ar fi peretii navetei, acestia nu le vor putea impiedica sa patrunda. Cei mai afectati sunt mai degraba cei tineri, razele putand sa-si faca efectul daunator dupa mai multi ani.

Astfel, potrivit celor mai recente estimari, daca o calatorie pe Marte ar dura in jur de trei ani, un om nu ar putea suporta atat de multa radiatie. Emisiile de particule solare periculoase ar putea fi prevazute, iar in timpul zborului astronautii ar putea sa se ascunda in zone ale navetei special amenajate. Extraprotectia necesara pentru a putea sustine o calatorie in spatiu atat de lunga ar putea face ca naveta sa fie prea grea si prea scumpa.

NASA a cerut un raport pentru toate aceste probleme, realizat de o entitate independenta, Academia Nationala de Stiinte, unul dintre principalii sfatuitori ai guvernului in materie de stiinta si tehnologie.

Rezumatul raportului arata urmatoarele: “Comisia apreciaza ca lipsa de informatie cu privire la efectele biologice si la reactia umana la radiatiile cosmice reprezinta cel mai important factor care limiteaza cunoasterea gradului de risc al radiatiilor asupra explorarii umane in spatiu”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele