IT & C

Razboiul televizoarelor plate

Pentru fiecare persoana care doreste sa-si abandoneze televizorul conventional, cu tub catodic, cit ar fi el de mare sau de dichisit, soarta pare sa-l rasfete. In primul rind pentru ca, date fiind profiturile enorme ale companiei care va ajunge sa domine piata de profil, concurenta intre producatori este mai mult decit acerba. Rezultatul: televizoarele extraplate sint perfectionate atit de rapid incit orice comparatie a performantelor devine caduca aproape peste noapte. In cadrul CEATEC, cea mai mare expozitie pentru echipamente electronice de larg consum a Japoniei, mii de potentiali posesori de sisteme home cinema s-au inghesuit in jurul ecranului cu plasma produs de Panasonic, cu diagonala 1,65 m, prezentat la acea vreme (septembrie) drept cel mai mare receptor TV comercial din lume. Numai doua saptamini mai tirziu, Panasonic s-a vazut nevoita sa-si retraga afirmatia din reclame, pentru ca doua companii rivale, ambele din Coreea de Sud - LG, respectiv Samsung - au scos pe piata aparate similare, dar cu diagonale de 1,70 m, respectiv 1,80 m.
LCD, PDP, SED SAU OLED?

Daca schimbarea constanta a specificatiilor nu ar fi o problema destul de mare, mai exista in plina dezbatere si mica problema a tehnologiei din spatele unui aparat sau al altuia.
Cu alte cuvinte, care ar fi mai buna dintre principalele trei tendinte in domeniu: monitoarele cu plasma (PDP), cele cu cristale lichide (LCD), sau proiectoarele? Si vor veni in 2005 noile afisaje cu suprafata conductiva (SED), insa nu trebuie sa le omitem si pe cele organoluminiscente (OLED).
In pofida declaratiilor facute de o companie sau alta, este inca prea devreme de spus care dintre tehnologii va cistiga, fiecare dintre ele avind avantaje si dezavantaje specifice, plecind de la simplul mod in care creeaza imaginile. Un panou cu plasma, spre exemplu, este alcatuit din milioane de celule pixelare acoperite cu fosfor. In clipa in care unei celule i se aplica o tensiune de excitatie , gazul din ea emite o radiatie ultravioleta care face respectiva celula sa lumineze rosu, verde sau albastru, in spectru vizibil. Au existat imbunatatiri semnificative in materie de stralucire si calitate a imaginii de la lansarea primelor ecrane cu plasma avind diagonale mai mari de 101 cm, lansate dupa 1995. Sustinatorii spun ca aceasta tehnologie este capabila sa produca un spectru coloristic mai natural si mai usor de privit decit imaginile de luminiscenta uniforma produse de un display LCD - spre deosebire de care au o perioada de viata mai scurta si un consum energetic mai mare. In clipa de fata, televizoarele LCD (cu cristale lichide) detin recordul de popularitate, cel putin in statisticile firmei americane de marketing DisplaySearch. Situatia se datoreaza in parte maturitatii tehnologiei, dar si marii varietati a dimensiunilor disponibile. Afisajele LCD au ramas in urma celor cu plasma, in primul rind pentru ca sint mai greu de fabricat. Procesul tinde sa solicite un microprocesor de dimensiuni mari, direct proportionale cu diagonala. Motiv pentru care ecranele cu diagonala de peste 114 centimetri devin mai greu de realizat. Dar LG Electronics abia ce a lansat un afisaj cu diagonala de 140 cm, iar Sharp a anuntat unul de 165 cm. Un alt dezavantaj rezida in faptul ca afisajele LCD au o directionalitate ridicata, ceea ce inseamna ca sint mai greu de privit decit ecranele cu tub catodic sau cu plasma, iar rata de actualizare a imaginii este de asemenea semnificativ mai redusa, cauzind efecte de blur la secvente mai rapide.
Deloc de neluat in seama ar fi si proiectoarele, care in principal nu fac decit sa capteze o imagine de mici dimensiuni si sa o proiecteze la dimensiuni cit mai mari, cu o rezolutie macar satisfacatoare. Astfel de dispozitive au si pretul cel mai competitiv in jurul dimensiunii (de proiectare) de 208 cm, dar au ca dezavantaj marimea si o calitate a imaginii finale care nu poate fi macar comparata cu tehnologiile rivale.

SED - baterie catodica

SED, cea mai noua dintre toate, dezvoltata de Canon si Toshiba, seamana foarte tare cu tuburile catodice (CRT). Insa in loc de tunul electronic unic folosit de CRT, SED are citeva sute de mii de tunuri catodice minuscule, de joasa tensiune, si care utilizeaza un efect de canalizare cuantica pentru a depasi o bariera si a excita o celula fosforescenta aproximativ de genul celei utilizate in televizoarele cu plasma. Prototipul SED prezentat la CEATEC, cu diagonala de 91 cm, a produs imagini impresionante, de claritatea si stralucirea celor ale CRT, dar cu consumuri incomparabil mai mici decit un ecran cu plasma si cu o reprezentare a culorilor incomparabil mai buna decit a afisajelor LCD.
Astfel de ecrane vor fi comercializate abia incepind cu vara anului viitor, la dimensiuni si preturi competitive cu orice exista pe piata in domeniul ecranelor plate. Sa nu uitam, insa, ca nici concurenta nu sta cu miinile in sin.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele