IT & C

Puterea oculta a sectelor distructive

Promitandu-le nemurirea, liderii au pus stapanire pe vietile adeptilor si i-au transformat in fanatici , dispusi sa-si ia zilele pentru niste plasmuiri. Rasarite pe terenul fertil, sadit prin ignoranta si deznadejde, sectele intunecate au distrus mii de destine si au ingrozit autoritatile prin puterea lor oculta.

Secta Aum

Fondata de Shoko Asahara in 1984, secta japoneza Aum Shinrikyo si-a cucerit nefasta notorietate mondiala in 1995, prin atacul cu gaz sarin din metroul din Tokio, soldat cu 12 morti si peste 5.000 de persoane spitalizate.

In 1994, organizatia avea 9.000 de membri in Japonia si 40.000 in toata lumea, iar in 2000 si-a schimbat numele in Aleph. Sectantii credeau ca vor capata puteri supranaturale si erau convinsi ca astfel lupta impotriva materialismului japonez.

Miscarea raeliana

Francezul Claude Vorilhon, alias Raël, fost jurnalist auto, a infiintat Mis- carea in 1974, la Paris. Secta e organizata pe sapte niveluri ierarhice, iar adeptii ei cred ca Raël a primit cunostintele si instructiunile necesare de la creatorii planetei, extraterestrii intitulati Elohim, care au aparut vechilor pamanteni ca ingeri sau zei.

Raelienii cred ca extrateres trii au influentat majoritatea religiilor si cred ca, prin clonare , omenirea poate ajunge la mantuire. In 1997, Raël a fondat societatea Clonaid, care in 2002 a anuntat ca a clonat o femeie din SUA, aducandu-i pe lume o sora identica, Eva.

Podul Raiului

Sfarsitul grupului religios fondat de Marhall Applewhite si Bonnie Nettles a coincis cu apropierea cometei Hale- Bopp de Pamant, in 1997, cand Applewhite a convins 38 de adepti sa se sinucida. Ei credeau ca Pamantul se va autodistruge, iar sufletele lor vor ajunge pe o nava care le va duce pe cometa salvatoare.

Templul Oamenilor

Reverendul James Warren Jones a fondat Templul Oamenilor in 1955, pentru a-i ajuta pe nevoiasi, indiferent de religia lor. Jones a infiintat o colonie in jungla din Guyana, unde visa sa creeze „o utopie tropicala“, cum o denumeste site-ul LiveScience, un „socialism apostolic“.

Pe 17 noiembrie 1978, congresmanul Leo Ryan a vizitat comunitatea alaturi de trei jurnalisti, dar cand mai multi membri au incercat sa plece, dezvaluind ca sunt sechestrati si exploatati, totul s-a sfarsit intr-o baie de sange.

Cei trei jurnalisti si un fugar au fost ucisi, iar Ryan a devenit primul si singurul membru al Congresului SUA asasinat in timpul mandatului. A doua zi, Jones a ordonat adeptilor sa bea cianura. Au murit 918 persoane, printre care 200 de copii.

Ordinul Templul Soarelui

Luc Jouret, un lider religios belgian cu vederi neonaziste, a fondat ordinul in 1984, sub aparenta unor influente crestine, propovaduind a doua venire a lui Hristos pe Pamant. Retrasi intr-un satuc elvetian, unde organizasera o grupare ierarhica si foarte restrictiva, Jouret si oamenii lui de incredere au luat in stapanire vietile a sute de adepti creduli, rupti de familii si de prieteni.

Cativa s-au trezit la realitate in 1994, cand liderii spirituali au sacrificat un copil pe care il considerau antihristul. Dupa cateva zile, sectantii s-au sinucis. Cazul a fost intens mediatizat in Ocident, iar Ordinul Templul Soarelui a fost declarat organizatie criminala si interzis in Franta.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele