IT & C

#internet mai sigur pentru copii #program national sigur.info #ziua sigurantei pe internet

Programul national Sigur.Info s-a lansat sub sloganul "Internet mai sigur pentru copii"

De "Ziua Sigurantei pe Internet" a avut loc lansarea oficiala a programului national Sigur.Info, sub sloganul " Internet mai sigur pentru copii ".

Cu aceasta ocazie, au loc sute de evenimente nationale si locale, in peste 50 de tari, constand in diverse concursuri si actiuni de conttientizare privind navigarea pe Internet in siguranta.

Ce s-a intamplat in Romania


In Romania, ziua sigurantei pe internet este marcata prin lansarea oficiala a programului national Sigur.Info, sub sloganul "Internet mai sigur pentru copii". Evenimentul gazduieste si ceremonia de premiere a castigatorilor concursului national "Familia mea Internauta", precum si a echipei castigatoare a concursului european "Navigheaza pe Internet - gandeste-te la intimitatea ta".

Lansarea reuneste membri ai consortiului, experti (Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania), reprezentanti ai autoritarilor (Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Autoritatea Nationala pentru Comunicatii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane, Directia de Combatere a Criminalitatii Informatice), ai sponsorilor (Microsoft Romania, Orange Romania, Vodafone Romania, UPC Romania, Cosmote Romania,  ECDL, Livigent, Amplusnet), precum si copiii castigatori ai concursului si insotitorii lor.

Cati oameni folosesc internetul in Romania

In 2008, sunt inregistrati in România 12 milioane de utilizatori de internet, din care 5 milioane au o conexiune proprie permanenta la internet, tara noastra plasandu-se pe locul 10 in Europa. Gradul de cunoastere a riscurilor ramane insa la un nivel foarte scazut.

Dezbaterile cu copiii, parintii si profesorii in cateva scoli din Bucuresti, Iasi si Timisara arata cat de vulnerabili sunt in fata riscurilor, in special copiii intre 6 si 13 ani. La nivel european, un copil din 11 accepta sa se intalneasca cu necunoscuti cu care a comunicat doar pe internet.

In tarile din estul Europei, situatia este si mai grava: in Polonia, Cehia si Romania proportia este de unu la cinci copii, majoritatea copiilor intre 10 ?i 14 ani postand informatii personale pe Internet (nume, adresa, varsta, scoala la care invata etc.).

Safer Internet Plus este un program sprijinit de Comisia Europeana, care cuprinde centre nationale active in toata Uniunea Europeana, avand ca obiectiv comun promovarea utilizarii in conditii de mai mare siguranta a Internet-ului si a noilor tehnologii online de catre copii.

Obiectivul programului

Obiectivul general al programului este promovarea sigurantei copiilor pe internet, prin organizarea de activitati de constientizare si informare asupra pericolelor din mediul virtual. Proiectul isi propune sa ofere profesorilor, parintilor si copiilor cunostinte si instrumente pentru protectia in acest nou mediu tehnologic.

Organizatia Salvati Copii Romania a participat la programul de finantare al Comisiei Europene si a castigat licitatia de proiect, asumandu-si din 2008 rolul de Coordonator national al programului national Sigur.info in cadrul programului comunitar mentionat, in parteneriat cu Positive Media si Centrul FOCUS - Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele