IT & C

#cercetare #criminalistica #amprenta generica #adn

Profilul ADN poate fi inlocuit din probele criminalistice

Cercetatorii au demonstrat ca este posibil ca ADN-ul din saliva sau sange sa fie inlocuit prin mijloace foarte simple.

Experimentele facute au "pacalit" un laborator de medicina legala care face investigatii ADN pentru criminalisti .

Ce este amprenta genetica

Amprenta genetica este o configuratie particulara a secventelor de ADN ale fiecarui individ. Ca si imaginea amprentelor digitale (degete, palme, picior), amprenta genetica este specifica fiecarui individ: cu exceptia gemenilor adevarati (homozigoti). Totusi, probabilitatea ca amprentele genetice a doi indivizi sa fie identice este mai mica de 1 la 10 miliarde.

Necesitand foarte putin material biologic (sange, sperma, fragmente de piele, par, etc), studiul amprentei genetice este folosit mai ales in cercetarea paternitatii sau in criminalistica pentru a disculpa sau ca proba hotaratoare in acuzarea unui suspect.

Probe ADN in instanta

Desi nu a fost acceptata pe deplin de public, profilul ADN sau amprenta genetica este o proba folosita in salile de judecata si care poate ajuta criminalistii in investigatiile lor.

In momentul de fata se crede ca amprenta genetica nu poate fi modificata. Mai mult, in cazul unei investigatii criminalistice, ADN-ul prelevat este considerat o proba mai puternica decat un martor ocular aflat la locul producerii unei crime sau infractiuni.

Din pacate, cele mai recente experimente au demonstrat ca orice laborator de biologie moleculara are capacitatea de a "altera ADN"-ul. Raportul inaintat de cercetatori arata ca oricine poate inlocui ADN-ul folosind o "centrifuga". Dispozitivul este folosit in laboratoare pentru a separa componenta lichida dintr-o proba. Numele lui vine de fapt de la miscarea rotativa la viteza foarte mare pe care o face.

Ipoteza cercetarilor a demonstrat ca in cazul in care sangele de pe un obiect este plasat intr-o cetrifuga, in urma procesului rezulta un lichid care poate fi considerat o mostra biologica, dar care nu contine nici un fel de ADN original .

Exista o solutie

Solutia sta in "metilatia ADN", care este de fapt o modificare chimica a amprentei genetice, dar care nu intervine cu nimic in schimbarea ADN-ului original. De fapt, metilatia este un fenomen important care regleaza expresia genetica din timpul dezvoltarii organismului uman.

O mostra de ADN trecuta prin centrifuga nu ar prezenta modificarea chimica. In acest fel, chiar daca medota cere mai mult timp, criminalistii pot determina daca probele prelevate au fost alterate in laborator sau sunt originale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele