IT & C

Primii caini-politisti clonati au inceput sa latre

Sapte caine creati cu ajutorul unor celule prelevate de la un labrador se antreneaza deja in Coreea de Sud. Catelusii s-au nascut anul trecut dupa ce serviciul vamal al tarii asiatice s-a inteles cu o companie specializata in biotehnologie sa reproduca un labrador retriever canadian, considerat de oficialii coreeni cel mai bun caine-politist, relateaza BBC News.

Botezati la comun „Toppy“ (prescurtare pentru „Tomorrow’s puppy“), cei sapte provin din trei mame -surogat si au trecut deja cu brio prima runda de teste, cele de comportament si cele care tin de calitatile genetice, anunta si AFP.

„Se vor prezenta la datorie incepand cu luna iunie, dupa ce vor fi supusi unei noi runde de teste, printre care si cele care tin de recunoasterea mirosului mai multor tipuri de droguri“, spune Lee Ho, purtator de cuvant al serviciului vamal.La sesiunea de antrenamente de saptamana trecuta s-au prezentat doar sase din cele sapte exemplare, unul dintre catelusi fiind ranit la picior.

Lee a utilizat nucleele unor celule somatice de la un caine-politist, Chase, care inca nu isi recunoaste puii si latra la ei mai tot timpul, se amuza cercetatorii asiatici. Numai un sfert dintre cainii-politisti nascuti pe cale naturala ajung sa si practice „meseria“, insa cercetatorii cred ca prin clonare proportia acestora va putea atinge si 90%.

Proiectul finantat de statul coreean a beneficiat de un sprijin financiar care a insumat 300.000 de dolari , fiind coordonat de Lee Byung-Chun, cercetator care a jucat un rol-cheie in crearea primei clone canine, o dublura dupa un ogar afgan in varsta de trei ani.

Lee Byung-Chun este totodata si fost coleg al controversatului expert in clonare Hwang Woo-suk, care a pretins anul trecut ca a creat primele celule stem clonate.

Ograda de laborator


Pana acum nu exista inca nici o confirmare oficiala potrivit careia ar exista embrioni umani clonati, ajunsi sau trecuti de stadiul fetusului. S-au clonat, totusi, cu succes soareci, pisici, caini, oi, porci, vaci si lupi. In vara anului trecut, cercetatorii americani au reusit sa copieze si prima maimuta, iar cercetatorul sud-coreean cazut in dizgratie Woo Sook Hwang isi continua munca in Thailanda in crearea unei clone umane.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele