IT & C

Primele urme de dinozaur in Peninsula Arabica

O echipa de arheologi a reusit sa depisteze pentru prima data in Peninsula Arabica urmele vizibile ale unei turme de dinozauri ce pot oferi numeroase indicii cu privire la comportament si hrana.

Science Daily informeaza ca urmele au fost descoperite pe teritoriul Republicii Yemen de azi si apartin unui ornitopod – ierbivor masiv, denumit si “vaca din Mezozoic” – si unei turme de 11 sauropozi – ierbivoare cu gatul lung care au trait in perioadele Jurasic si Cretacic.

Anne Schulp, cercetator la Muzeul de Istorie Naturala Maastricht, Olanda, spune ca “Nicio urma de dinozaur nu fusese gasita in zona pana acum. Era efectiv un loc gol pe harta ”. Cercetarile au fost conduse impreuna cu paleontologul Nancy Stevens de la Univeristatea Ohio, SUA, si Mohammed Al-Wosabi de la Universitatea Sana, Yemen.

Urmele au fost descoperite de catre un jurnalist din Yemen in 2003, in satul Madar la nord de Sana, pentru ca in 2006 arheologii sa inceapa cercetarile amanuntite. Masurand forma si unghiul urmelor, oamenii de stiinta au reusit sa identifice dinozaurul biped drept un ornitopod, iar forma si spatierea urmelor de patruped au lasat sa se inteleaga ca e vorba de o turma de sauropozi.

Piatra in care s-au imprimat urmele apartin perioadei Jurasic, cred arheologii (acum 150 milioane de ani), pe cand fasia constituia o limba de pamant noroios pe care marea o acopera in timpul fluxului.

Arheologii au observat ca, in ciuda faptului ca ornitopozii si sauropozii au coexistat pentru o perioada, e ciudata gasirea unui ornitopod in Jurasicul tarziu. Mai mult decat atat, chiar daca Peninsula Arabica nu s-a dovedit bogata in ramasite de dinozauri, descoperirea facuta acum poate arunca o lumina importanta asupra istoriei evolutive a acestora.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele