IT & C

Prima mana bionica din lume – pe piata

Premiile britanice pentru inginerie de anul acesta au oferit premiul intai primei maini bionice comercializabile.

BBC News informeaza ca proteza i- LIMB cu cinci degete ce pot functiona in mod individual a castiga premiul intai la concursul de proiecte de inginerie de anul acesta din Marea Britanie.

Compania producatoare, Touch Bionics din Livingston, a produs aceste proteze adaptate special pentru 200 de oameni, inclusiv soldati americani amputati datorita ranilor suferite in razboiul din Irak.

Proiectul si-a inceput cariera in Scotia in anul 1963, iar dispozitivul a intrat pe piata in 2007 adjudecandu-si locul intai in fata mai multor proiecte: un sistem robotic conceput sa protejeze milioane de probe biologice la temperaturi mai mici de 0 grade; un senzor chimic ce poate detecta primele faze ale unei boli si un filtru sofisticat pentru motoarele diesel.

Stuart Mead, presedintele Touch Bionics, spune ca proteza aduce cu sine doua mari inovatii : “prima consta in faptul ca am pus un motor in fiecare deget, ceea ce inseamna ca fiecare deget poate fi miscat in mod independent si se poate articula;

a doua consta in faptul ca degetul se poate roti la 90% in acelasi fel in care sunt si degetele noastre. Astfel, aceasta este prima proteza care reproduce atat forma cat si functia mainii umane”.

Nu este singurul proiect de acest gen – NASA si alte companii ale armatei americane lucrand la proiecte chiar mai avansate – dar el este singurul comercializabil. Mai mult decat atat, proteza nu necesita interventii chirurgicale pentru a fi atasata mainii: ea este prevazuta cu doi electrozi care se lipesc de piele si care preiau semnalele microelectrice.

Impulsurile sunt create de contractiile fibrelor musculare din corp, electrozii le inregistreaza iar un minicomputer incastrat in proteza interpreteaza semnalele cu care controleaza mana. Compania britanica incearca acum sa-si impunatateasca modelul i-LIMB, dar sa-si continue si proiectele analoage: proteze de incheieturi, cot si umar.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele