IT & C

#conexiune optica #laser #siliciu

Prima conexiune optica cu laser bazata pe siliciu

Cei de la Intel au anuntat un nou proces ce implica utilizarea fotonilor pentru transmisiile de date in interiorul computerelor si in mediul extern, inlocuind astfel electronii folositi pana acum.

Compania a dezvoltat prototipul primei conexiuni optice bazata pe siliciu, ce incorporeaza lasere. Comparativ cu tehnologia actuala, bazata pe cupru, acesta noua conexiune poate transfera date pe distante mai mari si mult mai rapid, ajungand pana la 50 gigabiti de date pe secunda. Aceasta viteza permite copierea unui intreg film HD intr-o secunda.

La ora actuala, conexiunile dintre componentele unui computer sunt realizate cu ajutorul unor cablaje de cupru. Atunci cand sunt folosite metale precum cuprul pentru transmisia de date degradarea semnalului este inevitabila, fapt care conduce la necesitatea de a limita lungimea cablajelor, fiind necesar ca procesoarele, memoria si alte componente sa fie plasate la numai cativa centimetri unele de altele.

Realizarea obtinuta astazi reprezinta un nou pas catre inlocuirea acestor conexiuni cu fibre optice extrem de subtiri si usoare, care pot transfera un volum mare de date, pe distante mai mari, schimband astfel radical modul in care vor fi concepute computerele viitorului si modificand arhitectura centrelor de date.

Aceasta tehnologie va putea fi folosita intr-o varietate mare de domenii. Datorita vitezelor mari de transfer un utilizator va putea folosi un display 3D de dimensiunea unui perete pentru activitati multimedia, dar si pentru realizarea de videoconferinte la o rezolutie atat de mare incat utilizatorul va avea impresia ca se afla in aceeasi camera cu ceilalti participanti.

Prototipul Silicon Photonics Link de 50Gbps este rezultatul unui program de cercetare intins pe mai multi ani in domeniul fotonicii. Acesta este compus dintr-un transmitator de siliciu si un chip-receptor, fiecare integrand toate componentele necesare, realizate de Intel anterior, cum ar fi primul laser hibrid pe baza de siliciu dezvoltat in colaborare cu Universitatea California din Santa Barbara in 2006 si modulatoare optice de mare viteza si fotodetectori, realizari facute publice inca din 2007.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele