IT & C

Pretul celularului intra la apa

Telefoanele mobile vor fi mai ieftine in 2006. Conform unui studiu, pretul mediu al unui astfel de aparat va scadea in acest an cu aproximativ 9%. Acest lucru va afecta si veniturile companiilor din domeniu, desi numarul telefoanelor vindute va creste cu 5%, pina la 850 de milioane de bucati.

Conform studiului, pretul mediu la vanzare al unui telefon mobil va fi in acest an de 126 de dolari, fata de 142 de dolari in 2005, conform Mediafax. Ieftinirea terminalelor va atrage o crestere a vinzarilor. Totusi, se apreciaza ca acest lucru nu va face nimic altceva decit sa amelioreze deficitul financiar pe care il vor inregistra companiile care comercializeaza telefoane mobile. Astfel, analistii considera ca incasarile companiilor se vor reduce in 2006, in ciuda unei cresteri a vinzarilor cu 5%. Se apreciaza ca in acest an se vor vinde 850 de milioane de unitati. In 2004 s-au vandut peste 600 de milioane de terminale, iar in 2003 peste 500 de milioane.

Ieftinire continua

Anul trecut, pretul mediu al telefoanelor mobile a suferit o scadere importanta, de 8,5%, ca urmare a cererii pentru modelele ieftine produse de Nokia si Motorola. Un astfel de telefon poate fi cumparat pe pietele in curs de dezvoltare cu 40 de dolari. De asemenea, a fost inregistrata o scadere a preturilor telefoanelor performante, ca urmare a cerintelor operatorilor de telefonie mobila. Cel mai ieftin model din generatia 3G costa in jur de 200 de dolari. Totusi, iSuppli estimeaza ca din 2007 tendinta de reducere a preturilor se va diminua, iar veniturile vor reveni la nivelul din 2005 abia peste trei ani.

Mai putini bani

Conform studiului, veniturile totale ale companiilor din domeniu se vor reduce la 109,7 miliarde de dolari, comparativ cu 115,1 miliarde de dolari in 2005. Tendinta descrescatoare survine perioadei de crestere continua din ultimii trei ani. Astfel, veniturile companiilor care comercializeaza telefoane mobile s-au majorat de la 68,7 miliarde de dolari in 2002 la 91 miliarde de dolari in 2003 si la 110 miliarde de dolari in 2004.

Piata pretentioasa

Analistii se asteapta ca in Romania, in acest an, vinzarile de telefoane mobile sa inregistreze o crestere importanta. Aceste aprecieri iau in considerare si faptul ca an de an tot mai multi romani devin clienti ai companiilor de telefonie mobila. Vanzarile de telefoane au crescut cu circa 50% in 2005, fata de 2004, spune Florin Petrescu , manager Product Support Connex-Vodafone. Si pretentiile utilizatorilor de telefoane mobile au crescut. Acum, cererea este pentru telefoane cu camera foto . Clientii business se orienteaza spre terminale cu bluetooth, sau care sa aiba in pachet cabluri de date, headset-uri. Cu cat pachetul telefonului contine mai multe accesorii, cu atit este mai atractiv, spune Luciana Diaconu, Retail Channel Manager Orange Romania.O ieftinire a terminalelor ar face ca vinzarile sa depaseasca asteptarile comerciantilor.

Asteptari de la telefoanele inteligente

Pentru anul acesta se asteapta o crestere a interesului cumparatorilor pentru telefoanele complexe, si ceva mai scumpe. Pe linga efectele acestei ieftiniri pe care o anunta analistii straini, in Romania se anunta si o ofensiva pe segmentul telefoniei 3G. Connex-Vodafone este prima companie care a lansat telefonia de generatia a treia si ofera deja servicii in 15 orase. Orange anunta pentru acest an lansarea telefoniei 3G dar si extinderea acoperirii EDGE. De asemenea, in aceasta luna se asteapta organizarea licitatiei pentru atribuirea altor doua licente 3G. Cum aplicatii precum videotelefonia necesita un terminal mai evoluat, se asteapta o crestere a vinzarilor pe acest segment.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele